Engelbert firar 100 år
Vi har tittat tillbaka på ett århundrade av svensk smyckeshistoria.
Engelbert utmärker sig idag som Sveriges ledande juvelhus. I 100 år har familjeföretaget levererat tidlösa smycken och förlovningsringar av de mest exklusiva ädelstenarna och materialen.
Familjeaffären började 1920 när Heribert Engelbert startade aktiebolaget med samma namn. Under 40-talet tog sonen Stig över – då under namnet Ateljé Stigbert – som bidrog till att en ny era inom svensk smyckeskonst tog fart.
– Under den här tiden var det mycket silver i Sverige, produktionen av guld- och diamantsmycken var mycket mindre än idag och hade ofta internationell härkomst, berättar Johanna Pietsch, vd på Engelbert, och fortsätter:
– Under andra världskriget var handeln mellan länderna försvårad och Engelbert började arbeta mycket med svenska bergkristaller. Många av stenarna vi använder i smyckena idag kommer från bergkristallslager från den tiden.
Ytterligare två decennier senare, 1962, tog sönerna Lars och Peter Engelbert över. Bröderna valde att testa lyckan i USA och 1966 öppnade juvelhuset kontor på 5th Avenue i New York, vilket resulterade i smyckekollektionen New York 66. Efter fem år lämnade Engelbert den amerikanska marknaden och här i Sverige skiftade man fokus till exklusiva vigsel- och förlovningsringar.
2013 var det dags för nästa generationsskifte och Oscar Engelbert tog vid som fjärde generationen Engelbert. Han ville skapa en tydligare varumärkeskänsla. Loggan förnyades och nya smyckekollektioner togs fram – till exempel populära Absolutely Knot-kollektionen som genast blev en bästsäljare. Samma år öppnade även juvelhuset sin första butik, på Birger Jarlsgatan 13 i Bibliotekstan. Svenske inredningsarkitekten Christian Halleröd, som även ligger bakom Bibliotekstan-butikerna Totême och Axel Arigato, har ritat den stilrena butiken tillsammans med Oscar Engelbert.
– Att Engelbert fortfarande finns 100 år senare beror på att smyckena aldrig går ur tiden. De följer ett formspråk som gör att man kan bära dem genom hela livet, berättar Johanna.
Ovan: Engelberts flaggskeppsbutik på Birger Jarlsgatan, vd Johanna Pietsch.
Thomas Carlsson är Engelberts formgivare sedan 1985, och det är mycket hans förtjänst att designen går igen i allt.
– Formen är väldigt rörlig och organisk. Det får de otroligt hårda materialen, som guld och diamanter, att se mjuka ut.
För att fira det storslagna 100-årsjubileet har Thomas Carlsson tagit fram örhängena Cherry Blossom – tillverkade i 18k vitguld med briljantslipade diamanter, navettslipade smaragdgröna tsavoriter och rosa safirer som tillsammans formar körsbärsblommor på en kvist.
– Vi vill självklart tillverka smycken som följer trenderna men respektive smycke ska samtidigt kunna bäras väldigt länge.
Har intresset för exklusiva smycken vuxit i Sverige?
– Jag tror folk unnar sig mer nu än tidigare. Smycken har traditionellt sett varit någonting man får i present, men här ser man ett trendskifte. Vill man ha ett vackert smycke så kan man köpa det själv, längre bak i tiden var det inte lika fint att göra det. Idag skapar man sin egen stil, bestående av både kläder och smycken.
Ovan: Örhängena Cherry Blossom skapade för 100-årsjubileet av Thomas Carlsson, halsband med stjärnteckenmotiv i guld och diamanter, Absolutely Fat Knot ring i guld, Solitarie Diamond Studs örhängen.
Julklappstips från Engelbert:
Till systern:
– Halsbanden med stjärntecken är ett säkert kort och en personlig gåva. Prisnivån passar fler men det är fortfarande ett exklusivt smycke.
Till flickvännen:
– Knutkollektionen är juvelskrinets vita skjorta, den kan bäras till allt och blandas med mer avancerade smycken.
Till mamma:
– Med ett diamanthänge kan man inte gå fel. En solitärdiamant är alltid eftertraktat. Kanske som halsband eller studs i öronen.