17 november 2022

Maria Nilsdotter firar 15 år med jubileumskollektion

Maria Nilsdotter firar 15 års jubileum med att lansera kollektionen Cabinets of Curiosities. Nilsdotter har gått tillbaka till arkiven och lanserar ett exklusivt urval av smycken från sina tidigare kollektioner i en ceremonial hyllning till den eviga lockelsen i smycken, och dess bestående värde bortom och oberoende av trender.

- "Med den här kollektionen har jag gått tillbaka till smycken från tidigare kollektioner och inspirerats av dem. Jag har alltid fascinerats av idén med antika skåp fyllda med excentrisk kuriosa och objekt. En eklektisk skattkammare av märkliga föremål sammanlänkade av personen som samlat dem. Det är så jag föreställer mig mina smycken—de förevigas av bäraren, nästan som en självbiografi”, säger Maria Nilsdotter.

Även smyckena i sig är uppklädda för jubileet. En 18 karats guldring i form av ett lodjur är täckt med svarta tsavoriter. De signifikativt gapande käkarna och gargoylerna finns med i nya dimensioner som armband och halsband i kollektionen. Ett motiv av ett bi kommer gjutet i en kombination av guld, oxiderat silver och sötvattenspärlor. Ett av kollektionens viktigaste smycken är ett John Bauer-inspirerat halsband som med sin form av en drakes ryggrad är överdådigt prydd med diamanter. Varje smycke utmärks av de ständigt återkommande nordiska referenserna i Maria Nilsdotters design, här samlat i en extravagant och twistad jubileumskollektion.

Cabinet of Curiosities lanseras i tre drops från den 17 november, i butik och online.


Dragon är ett folkloreinspirerat verk från Maria Nilsdotters debutkollektion, Claws & Roses. Detta smycke är på många sätt modern till alla underbara varelser som dykt upp i kollektionerna därefter.

Lynx är en excentrisk nyutgåva av ett smycke från kollektionen No 10, där Maria Nilsdotter lät sig inspireras av den italienska arvtagerskan Marchesa Luisa Casati, och hennes nattliga promenader under den månbelysta himlen med sina geparder i diamantkoppel.

Claw är ett stycke mörk poesi som först lanserades i Claws & Roses för 15 år sedan. En karaktäristisk design inspirerad av traditionella folksagor, där skönheten tar sig uttryck i brutalitetens gränsland.

Jaw Stone och Gargoyle ger liv till de arkitektoniska ornament och figurer som sägs skydda ett hus från ondska. Introducerade i My Town, en kollektion inspirerad av historiska
byggnaders dekorativa fasader i Stockholm.

Bullet Bee/Hornet porträtterar djur från dygnets mörka timmar med en slöja av mystik. Förtrollad av gamla skolboks-illustrationer av bin skapade Maria Nilsdotter dessa smycken
som ursprungligen introducerades i Bullet Bee och återkom i Nocturnal Creatures.

I Maria Nilsdotters butik på Mäster Samuelsgatan 3 kan ni se en vernissage med jubileumssmycken 16 november - 1 december.