09 februari 2024 Restauranger Mat och dryck

Konst i världsklass till Bibliotekstan

Pablo Picasso och Andy Warhol flyttar in i Birger Jarlspassagen när pop up-galleriet CFHILL Passagen öppnar.

Den som strosat genom Birger Jarlspassagen på sistone har kanske märkt att det hamrats och spikats för fullt bakom de vackert dekorerade mörkbruna träpanelerna. Här, i Paninis tidigare lokaler, har man nämligen gjort plats för fotografier av Mikael Jansson, rosaskimrande glasskulpturer av Hanna Hansdotter, självporträtt av Cindy Sherman, tecknade verk av Pablo Picasso och färgglada verk av Andy Warhol. Den nya ytan kallas CFHILL Passagen och är ett samarbete mellan konstgalleriet CFHILL och krögarduon Adam och Albin.

 

– Vår ambition är få Birger Jarlspassagen att bubbla igen. Det ska inte längre bara vara en passage, utan bli en inspirerande plats där man stannar till för att uppleva magisk konst, mat och möten, säger Michael Elmenbeck, medgrundare av konstgalleriet CFHILL.

– Tanken är att föra samman galleriet med Misshumasshu och Nori Bar, som tillsammans bildar en levande och självklar mötesplats i Stockholm, fortsätter Adam Dahlberg, som tillsammans med Albin Wessman driver restaurang Misshumasshu och Nori Bar i passagen. 

I CFHILL Passagen kommer ett 20-tal verk att visas åt gången av konstnärer i världsklass, mitt i Bibliotekstan.  

Från vänster; Michael Elmenbeck, medgrundare av konstgalleriet CFHILL, Anna-Karin Pusic CEO & head of specialists CFHILL, Adam Dahlberg grundare Adam/Albin.

– Vi tänker få men unika verk, en Mona Lisa och inte 12 000 konstverk som tar fokus. Det är konstverk du annars ser på internationella konstmässor, museum eller hos privata samlare. Men vi kommer också presentera konstverk som inte publiceras på sociala medier, utan som man bara kan se på plats i butiken. Så som det var förr; den vackraste klänningen eller coolaste skivan får du bara lyssna på om du kommer in i butiken, säger Michael Elmenbeck och fortsätter:

– Det känns roligt att kunna ta konsten till där människorna rör sig, centralt i Bibliotekstan. Oavsett om du äter lunch på Riche eller fönstershoppar på Prada eller Chanel så finns CFHILL Passagen bara några steg bort, säger Michael Elmenbeck.