25 november 2022

”Det är en speciell stämning i Bibliotekstan”

Karin Gustafsson, design director på Cos, berättar om nyöppningen av butiken på Biblioteksgatan, debuten på New York Fashion Week och hur hon klär sig i vinter.

Väntan har varit lång, men tidigare i höst slog Cos äntligen upp dörrarna till sin nyrenoverade flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan. Butiken är först ut i Europa med ett helt nytt koncept som fokuserar på konst och inredning. 

– Vi vill att butiken ska återspegla och hylla nutida kultur, precis som våra kläder. Vår cirkulära vision är ett genomgående tema och syns exempelvis i spännande hållbara materialval. Bland annat är borden tillverkade av återvunnen pappersmassa och till dörrhandtagen har vi använt rester från tillverkningen av Mkuranoglas, berättar Karin Gustafsson, design director på Cos.

Ni har en hel del konst på väggarna i butiken som skapar en gallerikänsla, kan du berätta mer om den?

– Just nu ställer vi ut tavlor av den internationella konstnären Liselotte Watkins. Vi kommer framöver att göra fler samarbeten som lyfter fram olika områden inom samtida kultur.

 

Varför valde ni att presentera det nya konceptet i butiken på Biblioteksgatan?

– Det är en speciell stämning i det här området, det har en härlig city-känsla som ändå är grundad i naturen med närheten till vattnet. Dessutom är det omgivet av massor av bra restauranger och trevliga ställen för att ta del av konst och musik.

Det har varit en fullspäckad höst för Cos. Utöver nyöppningen av flaggskeppsbutiken har klädvarumärket för första gången visat upp en kollektion på New York Fashion Week. Hur kändes det att debutera i New York?

– Att visa upp vår City Spirit-kollektion med New York som bakgrund var verkligen en minnesvärd upplevelse, den staden har en helt unik energi. Vi valde att både visa kollektionen på plats och att bjuda in människor från hela världen att delta digitalt.

Nyckelorden för höst- och vinterkollektionen är kreativitet, positivitet och fantasi. Varma ljusa toner och stora accessoarer i humörhöjande nyanser är ett genomgående tema.

– Vi vill att det individuella uttrycket ska få ta plats samtidigt som kläderna ska kännas hållbara. Därför gör vi kläder som är klassiskt tidlösa, men som ändå ger utrymme för att sätta en personlig prägel. Vi utforskar hela tiden nya material för att göra vår produktion mer hållbar, precis som vi har gjort i butiken på Biblioteksgatan.

Hur kommer du själv att klä dig i vinter?

– Jag kommer att sikta på en mjuk siluett med lager på lager av olika material. Till exempel en stickad kashmirtröja, tillsammans med en snyggt skuren kavaj och vår gröna oversize kappa. Det ger en look som både känns lyxig och bekväm.