15 oktober 2019 Skönhet Make up och parfym

”En parfym kan få en att känna sig mer skärpt”

Sugen på ny höstdoft? Wenche Hughes på Cow Parfymeri guidar dig rätt i parfymdjungeln och delar med sig av tankar kring trender, doftgarderober och sina hetaste parfymtips just nu.

Vilka sorts dofter är trendiga i höst?

– Doft är otroligt personligt, det viktigaste är att man väljer doft efter vad man själv gillar och känner sig bekväm i. Men som alltid när årstiden växlar och vädret blir kallare, tenderar man att överge sina lätta, ofta citrusbaserade sommardofter till förmån för något lite varmare och sofistikerat. Det kan innebära kryddigare dofter, med mera djupa träslag eller sötare parfymer med mer karaktär helt enkelt! En kylig höstdag känns de här dofterna lika värmande och härliga som att dra på sig sin favorittröja.

 Tycker du man ska ha en doftgarderob?

– Många har en signaturdoft som de aldrig överger och det finns något fint i det – att alla i deras närhet förknippar den doften med just den personen. Det enda som är negativt är att de själva oftast inte uppfattar parfymen längre eftersom näsan sållar bort de dofter som är naturliga i vår omgivning. Om man gillar att själv känna sin parfym bör man ha åtminstone två stycken att varva mellan. Själv har jag en garderob av parfymer. Det är en ritual för mig och jag väljer doft efter hur jag känner mig, vart jag skall och vad jag skall göra. Min parfym kan lyfta upp, lugna ner eller få mig att känna mig mera skärpt.

 Vilka parfymnyheter finns på Cow parfymeri just nu?

– En av parfymvärldens superstjärnor, Jean-Claude Elena, har gjort en ny doft för Frédèric Malle som heter Rose & Cuir. Den är helt fantastisk! Det är en nytolkning av rosen, men helt utan sötma, snarare syrlig och med en spännande not av timutpeppar och geranium bourbon. Både dramatisk och frisk. Sen har Comme des Garcons  i sitt fjärde samarbete med tidningen Monocle skapat en doft som heter Yoyogi, med noter av cypress, nyklippt gräs och malört. Doften har fuktiga, söta och gröna toner och är skapad för att framkalla känslan av en löprunda i Yoyogi Park i Tokyo en tidig morgon. Kilians nya doft Rolling in Love är en fin ”musc de peau”, en mjuk huddoftande mysk, som fångar känslan av att vara så hög på kärlek att den nästan verkar komma under huden. En ren doft i flera lager av olika strukturer med noter av ambrettfrön, mandelmjölk, iris och mysk.

 Dina 3 personliga favoritparfymer?

Iris Poudre från Frédèric Malle av parfymören Pierre Bourdon är en magnifik blommig aldehyd som jag aldrig tröttnar på. Feminin med attityd utan att vara framfusig. Mjuk som en kashmirtröja. 

CdG 2 från Comme des Garcons av parfymören Mark Buxton. Varje gång jag bär den upptäcker jag nya sidor. Den är full av kontraster. Sumi-bläck från japanska tempel, rökelse, patchouli och ambra tillsammans med noter som magnolia och friska aldehyder (apelsin och mandarin). Det är Samurajens krigarhjärta, prästens ödmjukhet eller glädjen hos en enkel trädgårdsfantast – allt i en enda karismatisk skapelse.

Back to Black från Kilian av parfymören Calice Becker har en oemotståndlig rökig honungsdoft med noter av söta kryddor, rökelse essens, vanilj absolut, blå kamomill, cederträ, sandelträ, saffran, patchouli. Lyxig, varm och sensuell.

Välkommen till Cow Parfymeri, Mäster Samuelsgatan 9.