19 februari 2021 Sport Hälsa Livsstil

Så kommer du igång med löpningen

Med rätt tänk och utrustning kan löpningen bli både enkel och rolig. Här tipsar Charlotte Arvered, elitlöpare och ambassadör för Lululemon, om sina bästa löpartips.

Kontinuitet
Det är A och O för att få löpningen att kännas skön, behaglig och rolig. Hellre 3–4 korta pass i veckan än 1–2 längre pass.

Gå inte ut för hårt
– 
Ett vanligt misstag som kan leda till att motivationen snabbt tryter. Målet ska inte vara blodsmak i munnen efter varje träningspass utan börja lugnt. Det är helt okej att varva löpningen med kortare promenader i början. Successivt kommer du kunna öka löpsträckorna och minska promenadsträckorna. Målet är att tänka ’det här kan jag göra om imorgon igen’.

Klä dig rätt
– 
Viktigt speciellt nu på vintern. Klä dig gärna lager på lager där lagret närmast kroppen är ett funktionsmaterial som andas bra och ytterlagret något som står emot vind och väta. Beroende på hur kallt det är så kan man därefter anpassa mellanlagret. Tänk på att du blir varm när du springer och därför kan det vara bra att frysa lite i början.

Komplettera löpningen med styrka
– 
Det är viktigt att även jobba med sin styrka och rörlighet, annars leder träningen ofta till skador. Löpning är hårt för kroppen och för att undvika skador är det viktigt att stärka upp löparmusklerna där fokus bör ligga på fötter, ben, bål, säte och bröstrygg.

Sätt upp mål
– 
Att träna mot ett motionslopp på valfri distans är en bra metod för att behålla motivationen, men nu under pandemin är det självklart svårt. Istället kan du hitta andra typer av mål, exempelvis hitta en träningskompis och bestämma att man ska springa en viss distans under någon specifik vecka längre fram i år. Genom att dela med dig av målet med vänner och eventuellt sprida det i sociala medier ökar du pressen på dig själv vilket gör att träningspassen ofta blir av även när det tar emot.

Spring tillsammans med andra
– 
I dessa tider ska vi ju helst inte ha så mycket fysisk kontakt med andra, men en löprunda med en eller två närstående personer är ett perfekt sätt att umgås på och verkligen någonting jag rekommenderar. På så vis kombinerar man både nytta och nöje!