14 april 2020 Restauranger Mat och dryck

Hemligheten bakom Spaghetto Eataly

I Eatalys paradrätt Spaghetto Eataly står råvarorna i fokus.

Eatalys paradrätt skulle även kunna kallas hela Italiens paradrätt; pasta med en enkel tomatsås där kvaliteten på varje råvara är av största vikt. Spaghetto Eataly är enkel att göra hemma och råvarorna finns att köpa på världens alla Eataly-butiker: konserverade tomater, basilika, olivolja, salt och spaghetti. Men, det är inte vilka tomater som helst som gör Eatalys tomatsås. För att få fram den fina smaken i tomatsåsen använder man solmogna tomater från Cosi Com’è i södra Italien.

– Tomaterna heter Dattelino, dadlar på italienska, för att formen påminner om just dadlar. De är väldigt söta och smakrika och behöver knappt kokas för att få smak, berättar Enrico Siragusa kökschef på Eataly.

De hela tomaterna fördelas för hand och detsamma med basilikan. Sedan tillsätts olivoljan – från norra Italien där oliverna är sötare och inte lika starka som i södra Italien.

– Smakrika tomater från söder och en mer subtil olivolja från norr blir en perfekt balans. Och så är det viktigt att inte använda för mycket salt för då tar det över smaken. Vi använder ett sicilianskt havssalt.

Spaghettin är av märket Afeltra som är en pasta som fått självtorka i 5-6 dagar – om man jämför med till exempel Barillapasta som torkas i maskin på 30 minuter – och har därmed en mer vit färg som blir perfekt al dente efter kokning. Rätten toppas med mozzarella – italiensk givetvis.

 Kurrar magen? Alla ingredienser finns att köpa i Eatalys butik. Vill man hellre ha något färdiglagat finns en rad andra paradrätter att beställa hem via Uber eats.

Gå in på Eataly.se för mer info.