Diamantfeber i Bibliotekstan
Victor Halvarsson sa upp sig och satsade allt på guld – i dag är Vanbruun en internationell smyckessuccé med ny butik mitt i Bibliotekstan.
På Jakobsbergsgatan öser regnet ned en grå dag i oktober. Inne i Vanbruuns butik är det desto varmare: mörka träslag, gröna sammetsfåtöljer och ett schackrutigt marmorgolv för tankarna till en pampig hotellobby på Upper East Side. Belysningen är dämpad, några steg in i butiken hittas en fullt utrustad bardisk. Här kan du slå dig ned med en stärkande negroni inför ett beslut som för många är det viktigaste de kommer att ta i livet.
– Jag brukar alltid dra paralleller till en restaurang: du kan få en öl på alla restauranger i Stockholm. Men varför väljer du att gå till ett visst ställe? Det är ju sällan bara priset som styr. Du vill ju gå till ett ställe där personalen är trevlig, där du känner dig välkommen och trivs i miljön, oavsett om det är någon finare restaurang på Östermalm eller en hipp krog på Söder, säger Victor Halvarsson.
– Här har vi möjligheten att göra det: skapa ögonblick tillsammans med kunderna.
Smyckesmärket Vanbruun grundades 2013 av svenske Victor Halvarsson och är i dag i full gång med att expandera internationellt. Men dess historia skiljer sig en del från de anrika ädelstensgiganterna i Frankrike och Belgien. Vanbruuns resa inleddes med att man lanserade en näthandel för vigselringar. Bakgrunden var att Victor Halvarsson under en semester började googla runt efter en lämplig ring till sin sambo.
– Jag hade börjat kolla efter förlovningsringar och hittade inte det jag sökt efter. Då insåg jag att det fanns ett hål i marknaden där jag kunde komma in och erbjuda något annat.
Sagt och gjort. Victor Halvarsson sa upp sig från jobbet som placeringsrådgivare på Swedbank i Borås.
– Jag sa upp mig så fort jag kom hem från semestern. Jag hade två månaders uppsägningstid och under den tiden gick all min fritid åt att planera och researcha. Men jag hade ingen affärsplan eller något. Vi har aldrig haft en affärsplan
Är du alltid så impulsiv?
– Ja, det skulle jag säga. Och det är vårt mantra nu också: som företag vill jag att vi ska kasta oss ut hela tiden, berättan han.
– Vi kastar oss ut på öppet hav och sedan precis innan man drunknar så kommer livbojen.
Förhoppningsvis.
– Ja, exakt, säger han med ett skratt.
Smyckes- och ädelstensbranschen är en av världens äldsta och mest prestigefyllda industrier. Anrika konkurrenter som Cartier och Tiffany & Co. har ofta flera hundra års erfarenhet. Hur är det att slå sig in i en sådan bransch som nykomling egentligen?
– Det finns väldigt mycket utmaningar. Men fördelarna är att du kommer in och gör saker på ett sätt som man inte gjort tidigare. Eftersom du inte har någon erfarenhet så börjar man från ett blankt papper i stället för att göra som alla andra gör. Vi har gjort väldigt mycket annorlunda och det har lett till våra framgångar.
Går det trender även inom smycken och vigselringar?
– Ja, absolut. Det kan vara allt från materialval till vad för typ av diamant man väljer. När jag startade fanns det inte ens labbodlade diamanter till exempel. Vad gäller metall så är platina till exempel det vi säljer mest av i dag, berättar Victor.
– Folk spenderar mer och köper större diamanter än vad man gjorde förr också. Vi är väldigt klassiska i vårt sortiment, men jag tycker att man ser mycket inslag av vintage-design nu: en romantisk stil, mer art deco.
Just nu arbetar Vanbruun också med att öppna butiker i Paris och Amsterdam.
Skiljer sig smaken åt i olika länder?
– Ja, absolut. Vi säljer en del till USA, och då säljer vi ju generellt sett större stenar. I Frankrike har man en starkare smyckeskultur. De lägger mer pengar på det, vilket även gäller kunder från Mellanöstern och Östeuropa. Det tar större plats.
Du startade företaget när du själv hade svårt att hitta rätt vigselring. Hur ska man tänka?
– Nummer ett: tänk långsiktigt. Det är ungefär som att du ska välja en outfit du ska ha på dig varje dag, hela livet. Så välj inte en ring som är för spejsad eller för äventyrlig, utan någon du kan ha både till vardag och fest, säger Victor Halvarsson och fortsätter:
– Satsa också på bra material direkt. Väljer du mellan två karatvikter så välj alltid den större, tycker jag. Efter ett tag vänjer du dig vid storleken, medan många ångrar sig för att de inte valde det de ville ha direkt. Och jag tycker inte att man måste matcha: min respektive kan ha en ring i vitguld, jag kan ha i gult guld till exempel.
Flaggskeppsbutiken i Bibliotekstan är 130 kvadratmeter stor och när vi kommer på besök pågår arbetet med att installera ljussättningen för smyckesskåpen, hänga tavlorna rätt och, ja – se till att baren är välfylld. Nyfikna besökare tittar in genom fönstret.
– Vi vill positionera varumärket och då finns det ingen bättre plats i stan att vara på än i Bibliotekstan. Och sedan också öka tillgängligheten genom att fysiskt flytta till markplan, till skillnad från där vi satt tidigare på våning fyra, säger Victor Halvarsson och ler:
– Vi har haft väldigt få drop in-kunder men nu har vi sett betydligt fler. Och då har vi inte ens öppnat.