Sommar i stan

Bästa lunchställena, shoppingen och träningspassen finns i Bibliotekstan.


Paradrätterna du inte får missa i Stockholm


Prinsens Biff á la Rydberg
Prinsen, Mäster Samuelsgatan 4
Potatis, lök och kött toppat med rå äggula, persilja och dijonsenap. Klassikern biff à la Rydberg på Prinsen i Bibliotekstan är ett måste för den som vill upptäcka Stockholms traditionella matscen. Den ikoniska rätten finns på de flesta finkrogar i stan, men det är till Prinsen som såväl Dramatenskådisar som fashionistas och finansvärldens toppar vallfärdar.

Hemligheten bakom den älskade rätten är att köttet – som är skuret i små jämna bitar – uteslutande är fin oxfilé. Till den serveras den tärnade potatisen som stekts i smör och olja med salt och vitpeppar, en karaktäristisk senapsmousse på grädde, socker och senapspulver och så löken som sauterats mjuk i smör, olja, socker, vitpeppar och salt. I glaset föreslås en kraftig Bordeaux eller Prisens eget öl som är en underjäst lager från Nils Oscar.

Pasta och gelato på Eataly
Eataly, Biblioteksgatan 5
För den som föredrar italienska klassiker framför svensk husmanskost är Eatalys paradrätt Spaghetto Eataly ett hett tips. Kort och gott en smakrik pasta med tomatsås på de bästa råvarorna – som egentligen kan beskrivas som hela Italiens paradrätt.

I Eatalys tomatsås används solmogna Dattelino-tomater från Così Com’è i södra Italien, basilika, sicilianskt havssalt och olivolja från norra Italien, där oliverna är sötare och inte lika starka som i södra delen. Spaghettin är av märket Afeltra, som fått självtorka i fem till sex dagar. Rätten toppas därefter med mozzarella.

Innan det är dags att ge sig av på stan, föreslår vi ett stopp på Eatalys gelatobar. Välj bland smaker som stracciatella, pistage och hallonsorbet.

Bästa vinlunchen i Stockholm


I vimlet på Pas d’Art
Pas d’Art, Biblioteksgatan 6
Mitt på Biblioteksgatan bjuder Pas d’Art in till en franskinspirerad lunch i färgsprakande miljö. Soliga dagar lockar uteservering med utsikt över stans främsta shoppingstråk. Och visar sig inte Stockholm från sin bästa sida är en vinlunch i den unika bistromiljön ett minst lika trevligt alternativ. Bland vackra väggmålningar, färgglada tapeter och eleganta sammetssoffor står rätter som salade niçoise, steak tartare och dagens omelett på menyn.

Söndagar byts lunchen ut mot brunch med extra allt. De tre serveringarna inleds med nybakat bröd, ostar, marmelader, yoghurt, hemmagjord granola, franska charkuterier och eggs benedict – och fortsätter sedan med kyckling, flankstek och veckans korv som serveras med smakrika tillbehör och måltiden avslutas sedan med en buffé av sötsaker. Allt detta sköljs ner med antingen brunchcocktails, bubblor, vin eller goda alkoholfria alternativ.

Skåla i solen på Vau de Ville
Vau De Ville, Norrmalmstorg 6
I det hexagonformade huset mitt på Norrmalmstorg hittar vi Vau De Ville. En fransk bistro som erbjuder en av stans soligaste uteserveringar.

Välj mellan steak minute, ostron och moules frites eller svenska favoriter som köttbullar och toast skagen. Och på dryckeslistan hittar man bland annat Norrmalmstorgsdrinkarna Gisslan, Syndromet och Valvet – döpta efter just Norrmalmstorgsdramat.

När inte vädret tillåter vinlunch ute är restaurangen en våning upp en varm rekommendation. Här sitter man i klassisk bistroatmosfär och tittar ut genom stora fönster som vetter mot torget.

Kaffestopp på Sempre
Sempre, Jakobsbergsgatan 7
Den lilla espressobaren Sempre på Jakobsbergsgatan kränger runt 500 espresso per dag. Och det är såklart ingen slump – på Sempre behandlas kaffet med vördnad och kärlek.

De många stammisarna tar gärna en omväg för att börja dagen eller avsluta lunchen med en kaffe gjord på kvalitetsbönor från södra Sicilien, Modica för att vara exakt. Till det finns även mackor, croissanter och italienska sötsaker att beställa över disk.

Fixa stilen – säsongens trendigaste looks


Sportig elegans 
Elegant och kvinnligt, men med en sportig twist. Den här säsongen har sportiga detaljer letat sig in i modet. Varför inte matcha träningströjan med en stilren kjol och klackar? I Bibliotekstan hittar vi gott om sober skandinavisk design, som passar ihop med mer sportiga plagg från märken som Gant (Birger Jarlsgatan 15), J. Lindeberg (Biblioteksgatan 6) och Axel Arigato (Biblioteksgatan 7).

Minimalistisk 90-talsstil
Går den minimalistiska 90-talsstilen någonsin ur tiden? Svaret är förstås nej, även om de tidlösa snitten fått ett extra uppsving den här säsongen. Tänk Carolyn Bessette-Kennedy, Julia Roberts och Gwyneth Paltrow i mitten på 90-talet – och låt fantasin flöda inne i Totemes butik, som nu hittas på tillfälliga adressen Norrmalmstorg 14 men under sommaren slår upp dörrarna till nyrenoverade lokaler på Biblioteksgatan 5. Även svenska modehusen House of Dagmar (Smålandsgatan 9) och Teurn Studios (Jakobsbergsgatan 9) har plagg som fixar 90-stilen.

Blomstrande mode
Det blomstrar – både i naturen och hos modehusen. Upptäck sommarens trendiga blommor hos såväl svenska som internationella modemärken. I Bibliotekstan hittar vi Rodebjer (Norrmalmstorg 14) med kreativa mönster på allt från klänningar till kaftaner, Malina (Jakobsbergsgatan 3) med plagg för sommarens alla festligheter samt parisiska bohemlyx-märkena Maje och Sandro (Biblioteksgatan 6 respektive 12).

Accessoarerna som sticker ut


Smycken i fokus
Trender kommer och går men vackra smycken består. Det svenska familjeföretaget Engelbert (Birger Jarlsgatan 13) har sedan 1920-talet skapat exklusiva smyckeserier. De senaste åren har ”The Legacy Knot Ring” legat högt upp på många önskelistor – och designen återfinns nu även i form av ett maffigt halsband.

Runt hörnet, på Mäster Samuelsgatan 3, stiger vi i stället in i smyckedesignern Maria Nilsdotters mystiska värld, fylld av kloformade ringar, enhörningar i silver och diamantprydda pilar – ofta inspirerade av mytologi och naturromantik.

För mer traditionellt smyckeshantverk styr stegen mot Kaplans Auktioner (Biblioteksgatan 5), som är Nordens ledande auktionshus för smycken, silver, ädelstenar och klockor. Dessutom erbjuder man nytillverkade varor. 

Exklusiva klockor
Vill man hellre spana in klockor får man inte missa Bo Berggren Urhandel (Biblioteksgatan 4) som är återförsäljare av bland annat Patek Philippe och Omega. Även Breitling valde att öppna sin första svenska butik i området (Biblioteksgatan 7). Och suktar man efter Cartiers klassiska sortiment, ligger det exklusiva smyckesvarumärkets enda svenska flaggskeppsbutik på Smålandsgatan 10.

Hetaste väskorna, skorna och solglasögonen
För väskor och skor, finns förutom traditionella modehus som Celine (Mäster Samuelsgatan 5), Prada (Birger Jarlsgatan 11) och Chanel (Birger Jarlsgatan 7) även ATP Atelier på Jakobsbergsgatan 6, där italienskt hantverk kombineras med skandinavisk design.

På jakt efter solglasögon? Spana in allt från klassiska aviators till nyare cat eye-modeller och färgstarka bågar hos Synsam på Hamngatan 8.

Sommarens bästa träning

Träning med senaste utrustningen 
Norrlandsgatan 10 ligger Ignite Training Hub – ett exklusivt gym som sträcker sig över hela 800 kvadratmeter. I den stora gymdelen finns den senaste utrustningen och här hålls gruppträning där styrka mixas med intervaller på antingen löpband eller cykel. För att delta på passen behöver du inte vara medlem – i stället erbjuds credits som fungerar ungefär som ett klippkort.

Den som hellre tränar hemma kan titta förbi italienska Technogym, som ligger vägg i vägg med Ignite Training Hub, på Smålandsgatan 20. Spana in de exklusiva träningsmaskinerna, som kombinerar italiensk design med banbrytande teknik.

Sportdestinationen Norrlandsgatan
För skor och kläder till passet gör man rätt i att hålla sig kvar i kvarteret. Med varumärken som Hestra, Houdini och Icebug har Norrlandsgatan kommit att bli Bibliotekstans mest självklara sportdestination.

Besök nya Lululemon 
I Bibliotekstan finns också alla träningsfantasters favoritmärke Lululemon. Ett tag till kan man besöka butiken på Smålandsgatan 20, men i mitten av juli flyttar man in i nya, större lokaler på Biblioteksgatan 9, med plats för ännu fler yogakläder, löpartights och stilrena plagg att bära till och från gymmet.