12 July 2024 Fashion Lifestyle

60 år av mönster

Marimekkos ikoniska Unikko-mönster fyller 60 år – och hyllas runt om i världen.

Säg Marimekko och de flesta tänker direkt på de färgglada och överdimensionerade blommorna, som i dag är det främsta kännetecknet för det finska designhuset. 

– Unikko är inte bara vårt mest globalt erkända och älskade mönster, det är också en symbol för glädje och kreativitet. Unikko är i dag en omisskännlig symbol för Marimekkos designidentitet, säger Rebekka Bay, Creative Director hos Marimekko. 

I år har det gått 60 år sedan Unikko, som betyder vallmo på finska, skapades av textilkonstnären Maija Isola. Som en av de första heltidsanställda på Marimekko – och senare den i särklass mest kända – ritade Maija Isola flera av Marimekkos mest populära mönster så som Lokki, Kaivo, Fandango och inte minst Unikko. 

För att fira 60-årsjubiléet har Marimekko anordnat en rad aktiviteter runt om i världen. Firandet inleddes i januari med Unikko vid La Louviére – ett unikt ljuskonstverk som projicerades på fasaden av Ateneum konstmuseum i Helsingfors. Mönstret har sedan dess hyllats under modeveckorna i Köpenhamn och Tokyo, samt under Milan Design Week.

– Inför Unikkos 60-årsjubileum har vi verkligen utforskat och utökat användningen av mönstret vilket är mer uppenbart i våra kollektioner än någonsin tidigare. Vi har arbetat med nya tekniker, skalor och stilar för att ge ett helt nytt uttryck till denna moderna ikon, säger
 Rebekka Bay

Vad tror du är orsaken till att Unikko-mönstret fortfarande är så populärt?

– Vad som gör Unikko så speciell är att det är både abstrakt och bokstavligt på samma gång; det är 'idén' om en blomma, lika mycket som en blomma i sig. Samtidigt har Unikko gång på gång visat sin tidlösa attraktionskraft genom sin förmåga att fungera lika bra i olika skalor, färger och sammanhang.

Har du någon personlig favorit ur Unikko-kollektionen?

– I årets vår- och sommarkollektion introducerade vi en mini-kapsel med Unikko-klänningar, som sträcker sig från 60-talets minilängd till avslappnade fullängdsklänningar. Min personliga favorit är Kestit Unikko mini-klänning i rosa och orange, gjord av ekologisk bomullstwill, avslutar Rebekka Bay.