Här är vinterns hetaste modetrend

Outdoor-trenden växer sig allt starkare. Och ska vi tro experterna är det inte bara en trend – det är en revolution.

Det kallas gorpcore. Fenomenet där det inte främst är äventyraren eller naturfantasten som förälskat sig i hållbara, snygga och funktionella utomhuskläder – utan den urbana modemänniskan. 

– Redan före pandemin var det en stor grej, flera modehus började visa traditionella outdoor-plagg på catwalken. För något år sedan presenterade Prada en hel kollektion med vandringskängor och ryggsäckar, trenden har bara vuxit de senaste åren. Nu befinner vi oss i en tid där det funktionella modet är större än det dressade, säger Daniel Lindström, modechef för modemagasinen Café och King.

Uttrycket gorpcore myntades av modemagasinet The Cut redan 2017 men fick sitt stora genomslag när artisten Frank Ocean kom till modeveckan i Paris 2019 iklädd en orangefärgad dunjacka. Tidigare hade ASAP Rocky setts gå omkring nonchalant i rosa termobyxor på modeveckan men kanske var det när Kendall Jenner gick på middagsdejt i skidjacka som trenden blev ett utbrett faktum. När gorpcore-fenomenet nu spridit sig till Sverige, och vi ser den trendkänsliga innerstadsbon gå längs Biblioteksgatan i en Peak Performance-jacka som skulle klara av den tuffaste av snöstormar, ett par slitstarka Hestra-handskar, stretchiga Lululemon-tights och en  hajking-ryggsäck från Sandqvist, är det inte konstigt att allt fler vill anamma stilen.

– Svenskar har generellt sett alltid klätt sig funktionellt då vårt väder och aktiva livsstil kräver plagg som fungerar i olika förhållanden. Kombinerar man den insikten med den globala gorpcore-trenden får vi en exponentiell ökning av efterfrågan på outdoor-plagg, säger Niclas Bornling, marknadschef på Houdini.

Även Sebastian Westin, grundare av väskmärket Sandqvist, har märkt av ett större begär:

– Det är ett för bra, snyggt och praktiskt fenomen för att blåsa förbi som en trend. Det är här för att stanna. Jag upplever faktiskt att fler uppskattar att vara ute i naturen, få lugnet och kunna stanna upp lite, och att då få vara snyggt och praktiskt klädd.

Tack vare vårt klimat och grundläggande kärlek till naturen passar dagens hållbara outdoor-mode oss skandinaver som handen i handsken, menar Daniel Lindström. 

– Skillnaden nu är att man blandar in dessa plagg ännu mer i sitt vardagsliv. Tidigare hade man dem kanske bara när man var i skogen eller skidbacken, i dag ser vi dem mer i en urban miljö, säger han.

Kanske är det därför inte så konstigt att vi de senaste åren sett samarbeten mellan varumärken som Acne Studios och Fjällräven eller The North Face och Gucci. Ett annat exempel är Pradas pop up-butik Prada Outdoor som höll hus på Norrmalmstorg tidigare i höstas. Hit kom trendkänsliga stadsbor för att fylla på garderoben med allt från polotröjor i återvunnen merinoull till stilrena nylonjackor och militärinspirerade shorts signerade det italienska modemärket. Att klassiska utomhusvarumärken som Hestra, Peak Performance, Moncler och Patagonia fått ett rejält uppsving är också ett bevis på att outdoor-stilens storhetstid är nu. 

– Många varumärken gör kollektioner som de kallar för urban outdoor. Ett exempel är Peak Performance, som har fantastiskt bra skidkläder just nu, för att inte tala om Houdini – ett varumärke som verkligen har lyckats med sitt hållbarhetsfokus och image samtidigt som de gör otroligt fina plagg, säger Daniel Lindström.

Den ökande medvetenheten kring hållbarhet tror Niclas Bornling på Houdini även ligger till grund för gorpcore-trenden.

– Den svenska användaren är globalt sett relativt välutbildad och välinformerad i hållbarhetsdebatten och börjar förstå vilka varumärken som bedriver greenwashing och vilka varumärken som jobbar ärligt med hållbarhet. Houdinis existens har sedan 20 år tillbaka varit baserad på att inte bara reducera den negativa miljöpåverkan utan att faktiskt skapa en positiv effekt för människan och planeten.

I kölvattnet av nästan två års pandemi, som fått många att vistas mycket mer utomhus, verkar fler ha upptäckt fördelen med kvalitativa utomhuskläder, utan att behöva tumma på modegraden. 

– Att ha kängor som är sköna, en skaljacka som du både kan ha i skidbacken och på restaurangen i stan – plus att allt ser riktigt bra ut – är det nog många som gillar. Dessutom är de så hållbart gjorda att du kan ha dem i flera säsonger framöver. Det tänket tror jag är här för att stanna. Och personligen älskar jag det, avslutar Daniel Lindström.