Kika in i Askets nya butik i Bibliotekstan

Modemärket Asket öppnar sin första butik. Vi har träffat grundarna August Bard Bringéus och Jakob Dworsky för att prata om långsamt mode och den nya satsningen.

Svenska Asket föddes när vännerna August Bard Bringéus och Jakob Dworsky ställde sig frågan: Hur kan det vara så svårt att hitta något så enkelt som en bra vit t-shirt?

– Det fanns en gemensam frustration över att alltid behöva kompromissa med antingen pris, passform, kvalitet eller hållbarhetsaspekt. Att hitta plagg som uppfyllde alla fyra krav tycktes vara omöjligt, berättar Jakob Dworsky och fortsätter:

– Vi tänkte att det här är en ekvation vi kan lösa. Så vi samlade ihop alla t-shirts vi hade hemma i garderoben och klippte ihop de bästa delarna, som en Frankenstein av det allra bästa.

Året var 2015 och Askets första plagg var fött. Därefter kom en sweatshirt, sedan en skjorta och idag består sortimentet av 35 plagg som alla är tillverkade med ett strikt fokus på hållbarhet, transparens och etiskt korrekt produktion.  

Vännerna träffades då de studerade ekonomi ihop, de hade båda erfarenhet från e-handeln men ingen kunskap om modebranschen, någonting de beskriver som en fördel. 
– Att vi kommer från utsidan har gjort att vi enklare kan ifrågasätta modebranschen. När vi besökte klädfabrikerna runt om i världen och såg den enorma mängd resurser som krävs för att tillverka plagg som sedan slängs, så växte en frustration och ett illamående hos oss, säger August Bard Bringéus. 

Det ledde till att Askets fokus började skifta, från att tidigare jobbat för att tillverka världens bästa kläder jobbar man nu istället för att sakta ner konsumtionen i samhället. 

– Det finns så klart något paradoxalt i att säga att man ska konsumera mindre men ändå sälja kläder. Men det handlar om är att få fler att köpa färre kläder. Kläder som uppskattas, vårdas och används längre. 

Och nu är det dags för Asket att ta nästa steg i den processen. Från att tidigare ha varit ett webbaserat företag, med enstaka pop up-butiker, öppnar de nu sin första fysiska butik i Massimo Duttis tidigare lokaler på Norrmalmstorg. Den ljusa och minimalistiskt inredda butiken är uppbyggd för att linjera med Askets paroll – långsamt mode. Här finns en sittdel för att kunderna i lugn och ro ska kunna hitta de rätt plagg med perfekt passform.  

– Att öppna butiken känns som att sätta ner en flagga i marken för oss och det här är en fantastisk plats att göra det på. Och Norrmalmstorg har ett symbolvärde, det är en betydelsefull plats för alla oss som spelat Monopol, skrattar August Bard Bringéus.

– Det är det bästa av två världar. Här kan vi både synas och finnas tillgängliga men samtidigt förbli den lugna oas vi vill vara, avslutar Jakob Dworsky.