”Installationerna för tankarna till storstäders nattliv”

Konstprojektet Restart är i full gång. Med utställningen Work In Progress lyser performance-konstnärerna Fatima Moallim, Leif Elggren och Timothy Wilson upp Bibliotekstan.

I utställningen visas konstverken upp i en tom butikslokal på Norrmalmstorg 1, som åskådarna ser från gatan. Syftet är att ge konstnärer möjligheten att visa upp sina verk och publiken en chans att njuta av den på ett smittsäkert sätt. Restart har initierats av den kreativa byrån Acne – som tillsammans med Bibliotekstan och konstgalleriet Belenius ligger bakom utställningen i Stockholm.

– Den största utmaningen har varit att skapa en utställning som bara går att se genom ett glasfönster utan att den blir tråkig. Genom att visa interaktiva verk av performativa konstnärer förändras utställningen hela tiden, berättar Katarina Sjögren, gallerist på galleri Belenius. 

Till utställningen bjöd man in tre konstnärer, som alla arbetar med performance-konst.

 ­– Fatima Moallim, Leif Elggren och Timothy Wilson är tre personer från olika generationer och olika bakgrunder, vars konst kommunicerar bra med varandra, säger galleristen Niklas Belenius.

Fatima Moallim, född 1992 i Moskva, är en självlärd konstnär som tidigare ställt ut på bland annat Moderna Museet i Stockholm och Göteborgs Konsthall. Tecknandet utgör grunden i hennes performance-akter som sker inför publik, under tystnad och ofta barfota. Hon inspireras mycket av sin bakgrund, som i tidigare verket ”Flyktinglandet” där föräldrarnas flykt från Somalia till Ryssland och vidare till Sverige illustrerades.

– I hennes verk syns ofta kopplingar till att bryta sig loss, någonting som även Leif Elggren jobbar mycket med i sin konst. Han är en multikonstnär som sedan slutet av 70-talet har skildrat gränser, barriärer, maktstrukturer och politik, berättar Katarina Sjögren.

Genom teckning och rörelser skapar de sina konstverk på plats vid Norrmalmstorg under dagtid.

– Det är work in progress-konst där fokus ligger på arbetet mer än det specifika verket. Utställningen handlar om att lita på processen, säger Niklas Belenius.

Kvällstid tar den svenske installationskonstnären Timothy Wilson över med sina ljusbaserade verk. Med hjälp av diabilder och ljus undersöker han det andliga tillståndet hos det artificiella.

– Det finns en klubbkontext i hans verk och installationerna sprider ett ljus som för tankarna till storstäders nattliv, säger Katarina Sjögren.