”Quiltade kappan är vinterns viktigaste plagg”

Hur mår svenskt mode idag, vilka ytterplagg är trendigast och vad ska man ge bort i julklapp? Vi bad några svenska designers om råd.

För tio år sedan talades det mycket om det svenska modeundret. Men faktum är att svenskt mode kanske är starkare än någonsin just nu. Det märks inte minst hos de inhemska modebutikerna i Bibliotekstan. Acne Studios har gått från nytänkande jeansmärke till internationellt modehus. Och Elin Klings Totême, som startades för bara sex år sedan, har redan gjort succé världen över. Carin Rodebjer, vars mode också hittat långt utanför landets gränser, tycker att det svenska modet står sig väl idag.
– Svenskarna ligger särskilt i framkant när det kommer till kvalitet och funktion. Hos Rodebjer märks det svenska arvet genom att modet är bärbart och har en praktisk aspekt.

Filippa K:s designer Emil Wiman håller med.
– Funktionalitet är ett ord jag förknippar med svensk design. Det svenska modet är starkt idag.

Så hur ser det svenska modet ut den här säsongen? Just nu står förstås ytterplaggen i fokus. Två drömköp är Acne Studios snävare modell med bälte i midjan och Tôtemes A-linjeformade korta quiltade jacka. Även Rodebjer har en trendig quiltad modell.
– Det viktigaste plagget i vinter är utan tvekan vår quiltade statementkappa som är gjord i 100 procent återvunnet dun, säger Carin Rodebjer.

Hos Filippa K är det en tidlös look som gäller.
– ’Less is more’ har varit vårt motto för höstkollektionen. Vi har fokuserat på material och hantverk. Vinterns nyckelplagg är en riktigt bra kappa. Hittar man en modell man trivs med kan man använda den i många år, säger Emil Wiman.

Ovan: Acne Studios och Tôteme.

För den som vill ge bort en modejulklapp i år är Acne Studios rutiga halsdukar ett säkert kort. Och Tôtemes stilrena skärp och sidensjalar med logoprint är trendiga presenter. Emil Wiman tipsar om att ge bort en klassisk skjorta eller en stickad tröja. 
– Eller kanske ett second hand-plagg från en tidigare kollektion, det känns väldigt unikt, säger Emil Wiman.

Carin Rodebjer slår ett slag för den stickade tröjan Francisca. 
– Den är perfekt att ha över alla looks – och halsduken Lajos finns i flera fina färger som passar de flesta, säger Carin Rodebjer.