Inrett av världsstjärnor

Ikoniska namn som Peter Marino, Max Lamb, Martin Brudnizki och Christian Halleroed har skapat butiks- och krogmiljöer i Bibliotekstan som är en upplevelse i sig.

Efter en tids renovering återöppnade Acne Studios sin flaggskeppsbutik på Norrmalmstorg tidigare i höst. Den brittiska möbeldesignern Max Lamb hade bland annat skapat fem jättelika marmorbord och internationell modepress beskrev det som att kliva in i ett tempel.

Hur den fysiska butiken ser ut blir allt viktigare, dels för att behålla en konkurrensfördel gentemot e-handlarna, men också för att butiken är en naturlig förlängning av varumärket, ett sätt att kommunicera sina grundvärden. Bakom några av Bibliotekstans butiker och restauranger ligger flera av världens mest välrenommerade inredningsarkitekter.

Chanel-butiken på Birger Jarlsgatan 7 är designad av superstjärnan Peter Marino. Amerikanen, som bland annat inrett hem åt Andy Warhol och Yves Saint Laurent, har skapat Chanels samtliga 190 butiker runtom i världen.
– Varje butik måste genast kunna identifieras som en Chanelmiljö. Vare sig du står utanför eller i ett provrum. Det löser man med allt från färger och material till ljus och ljud, förklarar Marino, som tagit hänsyn till det begränsade dagsljuset under vintern.
– Till Stockholmsbutiken inspirerades jag av Josef Franks design, särskilt i texturer och material. Man kan säga att det är Chanel draget genom ett Stockholmsfilter.

Ovan: Inredning från Pas d’Art,Totême och Chanel.

En annan butik som hyllats för sin design är svenska Totême. Butiken på Biblioteksgatan 5 är ritad och inredd av svenska Halleroed Design, som ville skapa känslan av ett ombonat hem. 
– Den första våningen ska kännas som en väldigt bearbetad lobby, som ett smyckeskrin, innan man kommer upp i den pampiga lägenheten, berättar Christian Halleroed.

Totêmes butik består av en stor mix av material med olika strukturer, precis som när man sätter samman kläder. 
– När vi ritar försöker vi alltid att ligga nära varumärket och dess tredimensionella värld, säger Christian Halleroed. Om man tittar närmare på de butiker vi gjort i Bibliotekstan är alla väldigt olika varandra. Engelbert (Birger Jarlsgatan 13) är till exempel mer klassisk och konservativ och Axel Arigato (Biblioteksgatan 7) är mer poppig, som ett galleri.

En annan inredningsarkitekt i världsklass är svensken Martin Brudnizki. Han och hans designstudio ligger bakom restaurangen Pas d’Art på Biblioteksgatan 6. 
– Det är typisk swedish grace men samtidigt modernt, säger Martin Brudnizki, man måste blicka bakåt för att kunna se framåt.

Resultatet är färggrant, med graciösa linjer och dekorativa väggmålningar inspirerade av Carl Larsson. Framför allt är inredningen en upplevelse i sig.