Bibliotekstan firar 10 år

Hur blev området kring Biblioteksgatan Stockholms främsta modedistrikt? Vi tittar tillbaka på de senaste tio åren.

Det har alltid bubblat i kvarteren kring Biblioteksgatan. På Röda kvarn anordnade Ingmar Bergman flera av sina världspremiärer. Berömda krogen Cecil blev på 60-talet mytomspunna nattklubben Alexandra’s och i Birger Jarlspassagen slogs tonåringar om Gul & Blå-jeans på 70-talet. 1915 invigde Hufvudstaden sin första fastighet på Biblioteksgatan 5 och sedan dess har bolaget alltid satsat på sträckan mellan Norrmalmstorg och Stureplan, även kallad den gyllene triangeln.

När namnet Bibliotekstan lanserades 2009 var målet att lyfta fram och utveckla området till en levande mötesplats. Inspirerade av Londons gatumiljöer, så som charmiga Mount Street, satte arbetet igång med att göra Biblioteksgatan till pulsådern för Stockholms mode- och designdistrikt. Louise Kihlberg, marknadschef på Hufvudstaden, minns hur tankarna gick: 
– Arbetet började redan under tidigt 2000-tal. Hufvudstaden hade etablerat flera svenska modevarumärken på tvärgatorna till Biblioteksgatan, men det stora startskottet blev när Marc by Marc Jacobs slog upp portarna på Smålandsgatan 2010.

Strax därefter trillade den ena modejätten in efter den andra: Ralph Lauren 2011, Prada två år senare följt av Chanel 2016. Dessa samsas idag med lyxvarumärken som Jimmy Choo, Celine och Cartier. 

– Vår förhoppning är att fortsätta göra Stockholm till det självklara valet när internationella modehus etablerar sig i norra Europa, säger Josefin Alteby, projektledare för marknad, pr och event i Bibliotekstan.

Även för våra inhemska modemärken har Bibliotekstan varit den naturliga platsen att slå rot på. Senaste i raden var Totême, som så sent som förra året öppnade sin första fysiska butik på Biblioteksgatan 5.

Hur har ni tänkt kring mixen av svenska och internationella varumärken?
– Det är viktigt med en bredd i utbudet och därför är Biblioteksgatan och tvärgatorna en bra kombination. Internationella varumärken vill ofta ligga på huvudgatan medan mer lokala varumärken har etablerat sig på tvärgatorna. Det skapar en fin mix för besökarna, säger Louise.

Krogarna har förstås varit viktiga för att skapa ett levande område. Stockholmsinstitutionen Prinsen har de senaste åren fått sällskap av restauranger som Eataly, Misshumasshu, Vau de Ville och Pas d’Art. Med kombinationen mode, design, skönhet och krogar är tanken att man som besökare kan tillbringa en hel dag här. Josefin Alteby målar upp bilden av en helg i området.
– Börja med en härlig frukost på Pas d’Art och strosa sedan längs Biblioteksgatan och tvärgatorna för att spana på de senaste mode- och designnyheterna. Träffa familjen över en lunch på Eataly och titta förbi Chanel Beauty för att inhandla kvällens läppstift innan det är dags för drinkar och middag på Misshumasshu.

I takt med att e-handeln växer sig starkare och konkurrensen hårdnar har helhetsupplevelsen blivit allt viktigare. En del i detta har varit att anordna event – med allt från yoga i Birger Jarlspassagen till lyxig second hand-shopping på Biblioteksgatan.
– Eventen hjälper butikerna och restaurangerna med ett ökat kundflöde. Men vi vill även att besökarna ska bli nyfikna och vilja veta mer om oss, förklarar Josefin.

Ovan: Eventet Fashion Flea Market, Chanel-butikens fasad, arkivbild från Biblioteksgatan och bild från Rodebjers butik.

Under pandemin har vardagen kastats om för oss alla och krogar och butiker har drabbats hårt. I Bibliotekstan har man underlättat för kunderna genom att bland annat erbjuda hemleverans av varor och mat.
– Vi fortsätter att arbeta agilt och anpassar aktiviteterna efter rådande läge, säger Josefin.

Hur ser Bibliotekstan ut idag jämfört med visionen för tio år sedan?
– Vi är stolta över Bibliotekstan och de hyresgäster, butiker och restauranger som finns här. Men området ska ständigt utvecklas och vi fortsätter arbeta för att upplevas samtida och inspirerande, säger Louise.

Vad har vi att vänta av framtiden?
– Idag söker man fler spännande mötesplatser där man kan variera innehållet och låta intressanta varumärken visa upp sig under en kortare period. Nyhetsvärdet i utbudet blir en viktig del i att locka nya besökare, säger Josefin.

Till sist, vilka är era favoriter i Bibliotekstan?
– Jag är ett stort fan av Rodebjer, så det är extra roligt att de öppnade sin första butik här och nu har flaggskeppsbutik på Smålandsgatan. Eataly har blivit en destination i Stockholm när man ska äta middag med familj och vänner. Där handlar jag även hem godsaker till helgen. Slutligen måste jag säga Chanel och Prada, de är drömvarumärken för Bibliotekstan som vi hade på vår önskelista när vi skissade på visionen, säger Louise.
– Totême! Elin Kling och Karl Lindman har utvecklat ett fantastiskt koncept med design och kvalitet som känns helt rätt i tiden. Och jag tar gärna en drink eller äter gott hos Adam och Albin på deras coola koncept Misshumasshu. Sen var det en dröm som gick i uppfyllelse när Celine öppnade, alla modeälskares gullegris och stora inspirationskälla. Måste också nämna Lululemon, som har fantastiska träningskläder och som vi samarbetat med när vi anordnat event, säger Josefin.

Viktiga händelser i Bibliotekstans historia:

2009 Namnet Bibliotekstan sätts. Samtidigt tas sajten bibliotekstan.se fram.

2009 Första Fashion Night går av stapeln i samband med Stockholms modevecka.

2010 Marc by Marc Jacobs öppnar på Smålandsgatan. 

2016 Chanel öppnar på
Birger Jarlsgatan 7.

2018 Eataly öppnar i gamla biografen på Biblioteksgatan 5. 

2023 Fastigheten Vildmannen förväntas vara färdigrestaurerad.