7 inspirerande modepionjärer i Bibliotekstan

Carin Rodebjer, Malene Birger och Filippa Knutsson – listan över inspirerande kvinnliga designers kan göras lång. På söndag är det internationella kvinnodagen och vi vill passa på att hylla våra Bibliotekstan-vänner.

Frida Bard: Hope 

Hope grundades av Ann Ringstrand och Stefan Söderberg 2001. Deras funktionella och skräddade design överöstes med priser. 15 år senare tog designern Frida Bard över och har med sina könsöverskridande plagg tagit modemärket in i framtiden. 

 

Carin Rodebjer: Rodebjer

Med sina hypade mönster och skräddade silhuetter har Carin Rodebjer skapat ett modeuniversum, som i dag bärs av kvinnor världen över. Rodebjer grundades 1999 i New York efter att Carin börjat sy kläder åt vänner och bekanta. I flaggskeppsbutiken i Bibliotekstan hittar man den omtalade Vaginan – som Carin menar har blivit en samlingsplats för alla ”fantastiska och spännande Rodebjer-kvinnor”.

Elin Kling: Totême

Totême är sinnebilden av lyxig skandinavisk minimalism. 2014 startade entreprenören och bloggpionjären Elin Kling modemärket tillsammans med maken Karl Lindman. Totême har hyllats på såväl den svenska som den internationella modescenen och förra året slog man upp dörrarna till sin första butik, på Biblioteksgatan 5.

Filippa Knutsson: Filippa K 

I över 25 år har Filippa K skapat tidlöst mode av högsta kvalitet. Det var också det som grundaren Filippa Knutsson själv saknade – en fullständig garderob med bekväma och stilrena plagg. Hållbarhet har alltid varit en viktig fråga och i en undersökning, som utfärdades i juli förra året, fann man att konsumenternas favoritplagg från Filippa K används i genomsnitt 175 gånger. 

  

Malene Birger – By Malene Birger

By Malene Birger såg dagens ljus i Köpenhamn 2003. Grundaren Malene Birger ville designa för den modeintresserade, trendiga kvinnan och det tog inte lång tid innan klädmärket var en självklar favorit på den danska modescenen. Sedan 2017 har Mathilde Torp Mader varit chefsdesigner på By Malene Birger, som i dag säljs i över 1 000 butiker i 42 länder.

Judith Milgron: Maje

Bohemiskt, elegant och färgstarkt beskriver bäst Maje, som grundades i Paris 1998 av Judith Milgron. Så sent som förra året slog man upp portarna till sin butik i Bibliotekstan – som ligger ett stenkast från Sandro, som är grundat av Judith Milgrons syster Evelyne Chetrite. 


Evelyne Chetrite: Sandro

Sandro grundades i Paris 1984 av Evelyne Chetrite, som fortfarande är modehusets creative director. Hennes design utgår från den moderna och sofistikerade kvinnan med inslag av oväntade detaljer. Mycket av inspirationen har hon hämtat från städer, arkitektur, gatumiljöer och sin egen färgstarka uppväxt i Marocko.