Tre odlingstips i vår

Äntligen har det blivit dags att dra på trädgårdshandskarna och fylla balkong och uterum med härliga växter. Floristen Johan Munter, som driver och äger Floristkompaniet i Bibliotekstan, delar här tre härliga odlingstips.

 1. Begonia

– Begonian är en klassisk växt, som många äldre i Sverige känner till, men som kanske är ny för den yngre generationen. Det finns olika sorter och varianter men de älskar sommaren och solen. De klarar även lite halvskugga också men inte hård vind och ösregn ­– så den kan passa bra att sätta på balkongen. Det finns många olika varianter, men de flesta sorter har färgstarka blommor och mörka blad. Pelargonier har länge varit trendiga, men nu jag tror att begonian kan komma att segla upp som en ny favorit.

2. Odla från frö

– I år tycker jag att man kan testa att odla från fröer. Det passar bra nu när vi är hemma mer och har tid att sköta om våra plantor. Till exempel kan man prova sig på solrosor, de kan bli jättestora och härliga om man sköter dem rätt. Se till att vattna när solen ligger på och öka storleken på kruka succesivt. Man kan börja med att så i ett gammalt mjölkpaket för att sedan dela upp till större plantor.

3. Kaktusar


– Om man helt saknar gröna fingrar kan kaktusar och agave-växter vara ett bra tips. Det är en växt man lätt glömmer bort, men de är ju väldigt tåliga och tycker om mycket sol. De lever ju i ökenområden och riktiga överlevare, så den är lätt att ta hand om och kan dessutom vara snygga att ha på en uteplats eller balkong.

Välkommen att botanisera bland vårens växter inne på Floristkompaniet, på Norrlandsgatan 16.