Fixa kransen till midsommar

Midsommar – och vi ser fram emot att både binda kransar och duka med vackra snittblommor. Här ger floristen Malin från Floristkompaniet sina bästa knep.

Bara en dag kvar till midsommar och inne på Floristkompaniet i Bibliotekstan binds kransarna för fullt. Här går det både bra att beställa färdiga hårkransar men även redskap och snittblommor om du vill binda kransen själv.
– Det klassiska är att plocka blommor från ängen eller i skogen. Då är det viktigt att låta blommorna stå i vatten ett tag, annars finns risken att de slokar på en gång. Tänk också på att binda blommorna ganska tätt så håller sig kransen fin hela dagen, tipsar floristen Malin på Floristkompaniet.

När det gäller att välja blommor är det egentligen bara att låta fantasin flöda – hitta en färgkombination du gillar eller matcha kransen med klänningen.
– Det kan vara klokt att inte välja för stora blommor så att kransen inte blir för tung. Annars finns egentligen inga regler. Små kvistrosor, en liten lilja, luktärter och gröna kvistar kan till exempel vara fina.

Det enklaste sättet är att binda kransen på en ståltråd som man preparerar med en så kallad floratejp, då glider inte blommorna av tråden. För att få till en vildare krans kan du binda utifrån långa gräs.

På midsommar är det också extra vackert att smycka det dukade bordet med färska snittblommor.

– Jag tycker att det är fint att hålla det ganska enkelt – att ställa blommor i glasburkar och dricksglas eller sticka in i servetten. Vi har världens vackraste natur i Sverige och just nu finns hur mycket som helst att plocka. Firar man i stan är prästkragar, blåklint, lövkojor, pioner och lupiner fina blommor att inhandla och väldigt klassiska att ha på midsommar.

 Glad midsommar önskar Bibliotekstan.