Bibliotekstan - från då till nu

Bibliotekstan firar tio år – men förvandlingen till ett exklusivt shoppingstråk påbörjades redan 1885.

Bibliotekstan har inte alltid varit förknippat med hajpade krogar och trendiga butiker. Backar man tillbaka till 1600-talets Stockholm hörde Biblioteksgatan till Norre Förstaden, som var en fristående stad med egen borgmästare. Men ett uppdelat Stockholm var ineffektivt och snart återgick staden till att vara en del av Stockholm igen. 

Men det skulle dröja ytterligare många år innan området runt Biblioteksgatan fick den status det har i dag. När August Strindberg flyttade hit tillsammans med sin hustru Siri von Essen 1878 var han måttligt imponerad över de smutsiga kvarteren. I ett brev till publicisten Birger Schöldström refererade han till sin nya adress som ”det gamla horhuset, du vet!” och såg fram emot att komma därifrån.

Strindberg flyttade vidare till Humlegårdsgatan året därpå. Därmed missade han Biblioteksgatans födelse och områdets ansiktslyft. 1885 bytte gatan namn från Norrmalmsgatan till Biblioteksgatan – döpt efter det då nybyggda Kungliga Biblioteket i Humlegården – och en förvandling av området påbörjades. Butiker, kaféer och skönhetssalonger flyttade in och de stökiga kvarten var snart ett minne blott. Sedan dess har området kommit att bli en betydande del av centrala Stockholms historia – från Ingmar Bergman-premiärer på Röda Kvarn till gisslandramat på Norrmalmstorg. 

Men kvarteren lever inte bara på 135 år gamla meriter. Våren 2010 lanserades Bibliotekstan som ett gemensamt namn för Biblioteksgatan och dess tvärgator. Tanken med namnet var att väcka uppmärksamhet, locka till sig nya butiksetableringar och på sikt bli Skandinaviens bästa shoppingområde.

 Ett decennium senare kan vi konstatera att Bibliotekstan är mer levande än någonsin. Med krögarduon Adam och Albins restaurang Misshumasshu har anrika Birger Jarlspassagen återfått sin forna glans och med Eataly förvandlades biografen Röda Kvarns gamla lokaler till ett italienskt matmecka. Bland butikerna finns idag såväl svenska som franska och italienska modejättar – Chanel, Sandro, Prada, Acne studios, Totême och Axel Arigato är bara några exempel på butiker som förgyllt shoppingstråket de senaste åren.