En helg i modets tecken

Bibliotekstan låter vintagemodet stå i centrum – och bjuder in till både modemarknader och spännande auktioner i helgen.

Klassiska Louis Vuitton-väskor, eleganta YSL-klackar och tidlösa örhängen från Dior. I samarbete med det anrika auktionshuset Kaplans viger shoppingdistriktet Bibliotekstan hela helgen åt vintagemode. Lördagen den 29 augusti anordnas Fashion Flea Market på Biblioteksgatan där besökare kan fynda unika plagg och accessoarer ur garderober tillhörande några av landets mest omtalade modeprofiler. På plats under eventet – som givetvis följer alla Folkhälsomyndighetens rekommendationer – finns även Kaplans experter för att värdera besökarnas egna modeskatter, samt visa upp alla de väskor, accessoarer och bijouterier som klubbas på söndagen under en onlineauktion med modefokus.

Värdinnor för lördagens Fashion Flea Market är Annica Eklund, kreativ chef för golvföretaget Bolon och ägare av italienska boutiquehotellet Villa La Madonna, och
hennes dotter Linn Eklund, modeinfluencer och medgrundare av onlinemagasinet Hobnob Journal. De två stilikonerna brinner för vintagemode.

– Det har alltid varit naturligt för mig att handla mode second hand. Många av de plagg och accessoarer som skapades på 1950-, 60- och 70-talet har en helt annan kvalitet än idag. De är designade och skräddade för att hålla länge. Och ur ett hållbarhetsperspektiv är det självklart att låta plaggen få ett nytt liv, säger Annica.

– Dessutom kan man hitta unika pieces som man blir ensam om, säger Linn.

Stylisten Pamela Bellafesta, influencern Susanne Histrup och modeskribenten Fanny Ekstrand är bara några av namnen som kommer att delta under lördagens Fashion Flea Market. Även Annica och Linn har dykt in i sina garderober och bland annat rensat ut både Chanel-pumps och ett par oanvända mörkblå Louboutin-klackar med nitar.

– Jag säljer även en rosavit Loewe-väska som jag redan har separationsångest från. Ett riktigt kap, säger Linn. 

Något ni hoppas ska dyka upp under helgen?
– Unika väskor. Det är så fascinerande med äldre Chanel-väskor i alla möjliga färger och former. Ett riktigt hantverk, säger Linn.

– Sen hoppas jag att folk i allmänhet får upp ögonen för vintageshopping. Vi behöver tänka mer långsiktigt kring vår konsumtion och investera i sådant som kan användas i många år, säger Annica.

Vad ska man hålla utkik efter om man inte är van vid att handla vintagemode?
– Gå efter passform. Modet var kvinnligare förr, man kan till exempel hitta figursydda skräddade kostymer som inte tillverkas idag. Jag har även köpt en herrkostym i tweed från Gucci som sitter perfekt. Så ett tips är att våga titta på herrsidan också, säger Annica.

Vilket är ert bästa vintagefynd?
– En klassisk Chanel-dräkt i mintgrönt med orange detaljer. Den var dyr, så jag fick tänka en dag innan jag slog till. Men jag har inte ångrat mig. En sådan investering tappar varken stil eller värde – och en dag kommer mina barn att kunna ärva den, säger Linn.

Vassaste vintagemodet
Lördagen den 29 augusti anordnar shoppingdistriktet Bibliotekstan och auktionshuset Kaplans eventet Fashion Flea Market på Biblioteksgatan. Under marknaden säljer modeprofiler plagg och accessoarer och på plats finns även Kaplans experter som värderar besökares produkter. Auktionshuset visar även upp samtliga varor som säljs på onlineauktionen på kaplans.se söndagen den 30 augusti 13:00.