”Det finns en tanke bakom min stil”

Hyllade kompositören Jacob Mühlrad om samarbetet med Rodebjer, stilförebilder och likheterna mellan musik och mode.

 

Jacob Mühlrad är det musikaliska underbarnet som fått sina verk framförda på Kungliga Operan, Berwaldhallen och Carnegie Hall i New York. Men stjärnkompositören gör även succé på den svenska modescenen. I vintras utsågs han till Årets bäst klädda man på Elle-galan och så sent som i oktober släppte han en exklusiv kollektion tillsammans med Rodebjer.

– Vi träffades på Grand Hôtel och började genast prata färger, asymmetrier och vägar där mode och musik korsas. Snabbt bestämde vi oss för att det vore kul att jobba ihop och kom på idén att hon skulle göra en t-shirt där hon utgått från min musik, berättar Jacob.


Kollektionen Jacob Mühlrad by Rodebjer består av ett begränsat antal t-shirtar i en stilren design med den musikaliska symbolen fermat tryckt på.

– Carin fick mina noter och fastnade för en symbol, ett fermat. När man använder ett fermat över en not förlängs noten på obestämd tid. När jag komponerar musik använder jag den för att frysa tillstånd.

  Finns det likheter mellan att skapa musik och designa kläder?

– I mina samtal med Carin märkte jag att det finns likheter mellan våra sätt att skapa. När hon designar kläder handlar det om att organisera färg och mönster och som kompositör organiserar man ljud.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ungefär som t-shirten. Enkel, men med en tanke bakom.

Vilka kompositörer har du som stilförebilder?

– Steven Rice för att han är så konsekvent i sin stil. Jag föreställer mig att hans garderob ser ut som Kalle Ankas, med samma kläder varje dag. Olga Neuwirth är också otroligt cool, hon är en legendarisk kompositör som jobbat med David Lynch. Man kan beskriva hennes stil som europiskt bohemiskt möter David Lynch.

Vilka butiker i Bibliotekstan besöker du helst?

– Nathalie Schuterman är en favorit, men även Acne och Eytys. Och Rodebjer, så klart.


Av: Sophie Tisell

Foto Mühlrad: Pierre Björk