Totême-grundarna: ”Butiken i Bibliotekstan är jätteviktig för oss”

I våras slog succémärket Totême upp portarna till sin första butik, på Biblioteksgatan 5. Grundarna och makarna Elin Kling och Karl Lindman berättar om hur det är att arbeta ihop och hur de lyckats skapa en av Stockholms finaste modebutiker.

Inne på Totêmes kontor på Engelbrektsgatan står flyttlådor fortfarande ouppackade. En hantverkare står och skruvar ihop ett skrivbord.
– Vi flyttade in för mindre än en vecka sedan, ursäktar sig Karl Lindman medan vi vandrar genom det öppna kontorslandskapet med utsikt över Humlegården.

Det har gått drygt fem år sedan paret Elin Kling och Karl Lindman grundade modemärket Totême. Under denna relativt korta period har de inte bara lyckats bygga upp en internationell modesuccé, de har även hunnit gifta sig, skaffa två barn och flytta hem till Sverige efter sex år i New York.
– För oss är jobbet och Totême en naturlig del av livet. Klart att det är tufft att bygga upp en verksamhet under småbarnsåren – men det är också en fördel att vi är gifta och har gemensamma barn. Vi bär ansvaret tillsammans, både i jobbet och hemma, säger Elin Kling.

Drömmen om att starta ett eget modemärke hade Elin närt i flera år. Med en bakgrund som modebloggare, journalist och medgrundare av modemagasinet Styleby längtade hon efter att dyka ännu djupare in i modevärlden. Hemma vid köksbordet i New York bollade hon idéer med Karl – även han med en bakgrund inom media och mode. Innan Totême arbetade han som art director på bland annat franska Vogue och Interview Magazine.

Ända sedan start har målsättningen varit att skapa ett komplett livsstilsmärke, eller ett stiluniversum, som de själva beskriver det, bestående av tidlösa nyckelplagg för den moderna kvinnans garderob. Stentvättade jeans, vita skjortor och trenchcoats är återkommande plagg i kollektionerna. Allt i en stil som kan beskrivas som sinnebilden av svensk minimalism.
– För mig har självförtroendet ofta suttit i min uniform och det är något jag vill hjälpa även andra kvinnor med. Totêmes filosofi är enkelhet med en edge, förklarar Elin.

Efter lanseringen tog det inte lång tid för Totême att etablera framgångssagan fortsätter, varje år har omsättningen fördubblats och under det senaste räkenskapsåret omsatte Totême över 100 miljoner kronor med god lönsamhet.
– Innan Totême ens fanns målade vi upp vårt drömscenario om vad det skulle bli och i dag ligger vi väldigt nära den bilden, berättar Elin.

De första åren skedde all försäljning via nätet och återförsäljare. I våras slog de upp portarna till Totêmes allra första butik, eller ambassad, som de själva kallar den.
– Jag tror det är jätteviktigt att ha en fysisk plats och Biblioteksgatan kändes som helt rätt ställe att öppna vår ambassad på. Till skillnad från hur butiker fungerade för bara några år sedan ligger inte fokus på att skapa en inkomstkälla, utan snarare på att bygga en relation till våra kunder och vårt community, förklarar Elin.

Den 200 kvadratmeter stora butiken ligger på Biblioteksgatan 5, alldeles intill Eataly, och estetiken påminner om kläderna – minimalistiskt i en sober färgskala. Inspirationen har hämtats från amerikanska varuhus som Bergdorf Goodman och Barneys, men även från parisiska inredningsdesignern Andrée Putman. De har tagit hjälp av inredaren Christian Halleröd, som även ligger bakom deras designstudio och det nya kontoret på Engelbrektsgatan.
– Vi har fått fantastisk respons sedan öppningen. Bibliotekstan-butiken är väldigt viktig för oss, mycket av det vi skapat där kommer vi att inrätta på andra ambassader när vi nu påbörjar vår internationella expansion, säger Karl Lindman.

Hur skulle ni beskriva den typiska Totême-kvinnan?
– Vi har en internationell kund som verkligen är dedikerad till vår stil och allt vi står för. Hon är modeintresserad, gillar idén att upptäcka något nytt och vill vara en del av Totême-universumet, säger Karl.

Hur ser framtiden ut?
– Nyligen lanserade vi skor som varit väldigt uppskattade och i vår släpper vi även väskor. Sedan är tanken att vi ska öppna ambassader på andra viktiga marknader ute i världen, berättar Karl Lindman.

 

Foto: David Thunander