Stjärnduons nya smakmix

På Adam & Albins krog Misshumasshu i Birger Jarlspassagen möts svenska och japanska smaker.

Med god vänskap kommer man långt.
Särskilt i köket – och då med betoning på just det goda.

Adam Dahlberg och Albin Wessman är gamla kompisar och låter även skafferiets råvaror bli vänner med varandra. Att utforska, underhålla och utvinna smaker i råvarornas mix är duons signum.
De har tidigare arbetat ihop på Bon Lloc och Mathias Dahlgren och driver idag två egna restauranger, Adam/Albin och Raamen. Inom kort slås dörrarna upp för nästa krog som än mer bottnar i att låta matkulturer mötas och skapa magi: Misshumasshu.

Adressen för det nya konceptet Misshumasshu är anrik krog-, klubb- och kulturhistoria: Birger Jarlspassagen, den urbana genvägen mellan Smålandsgatan och Birger Jarlsgatan andas lika delar parisisk galleria med rikt dekorerade träpaneler som klassisk stockholmiana.


– Jag berättade för min granne var vi skulle öppna nya krogen. Han berättade att det var en av Ingmar Bergmans favoritplatser i Stockholm. Det passar ju bra när Ingmar firar hundraårsjubileum, säger Adam.

 

Birger Jarlspassagen skapades år 1894–1897 av Ludwig Peterson och inrymde biografen Varieté, senare omdöpt till Maxim. Nu serveras här snart nya varietéer – på tallriken.


– Misshumasshu är ett japanskt slangord och betyder att man blandar en massa saker. Det sammanfattar vad vi vill åstadkomma. Konceptets tagline ”Misshumasshu – Inspired by Japan, mixed by Adam & Albin” säger mycket om inriktningen. Det är lika delar Tokyo och Stockholm, men framför allt en stor dos av duons personlighet.


Mash up, mishmash, magisk mix – på såväl mattallrik som skivtallrik. Duon planer-ar att ha DJ:s på kvällarna, helt i linje med att mixa smaker och kulturer.

Misshumasshu kommer att ha en stil för dagen och en för kvällen. Precis som när gästerna byter om efter jobbet skiftar krogen karaktär. Från jobbluncher med ris- och nudelbowls till spritbar och citymid-dagar kvällstid. Den speciella take away-boxen – egendesignad och återvinningsbar – är en kulinarisk resväska för snabb leverans till kontoret eller på väg hem från nattlivet.

– Det speciella med det här matkonceptet är att vi format det utifrån lokalen. Annars brukar det ofta vara tvärtom. Den här blev perfekt, säger Adam. Det perfekta ligger sannolikt i mötet av ett anrikt ”då” och ett modernt ”nu”.

 

Med arkitekten Andreas Bozarth Fornell – som även ritat Adam/Albin – kommer Misshumasshu uppdatera Birger Jarlspassagen till något mer än ett urbant stråk. Kännetecknet blir mycket färger och ett starkt visuellt uttryck. Att arkitektkontoret även ritat flera av Acne Studios butiker runt om i världen – inte minst den omtalade Osaka-butiken – borgar för vad Ingmar Bergman skulle kalla ett smultronställe, om än ett mer urbant sådant som dessutom har smak av Japan.

 


Av: Jesper Tillberg Foto: David Thunander