”Fel underkläder kan förstöra en hel outfit”

Pr-drottningen Rossana Mariano om sina favoritbutiker i Bibliotekstan, bästa stylingtipset och hur det känns att stå framför kameran igen.

I Bibliotekstans julmagasin visar supermodellen Roger Dupé, mode-influencern Semra Dedic och pr-drottningen Rossana Mariano upp säsongens snyggaste trender. Rossana Mariano är van vid att stå framför kameran. I mitten av 80-talet var hon en av landets flitigast använda fotomodeller. Och hon uppskattar trenden med äldre modeller på catwalken.

– Ja, åldersfascismen börjar försvinna, kolla bara på Balenciagas vårvisning där Ursula Wångander och Britta Lund gick. Egentligen är det en självklarhet: vi är ju människor och att inte få vara med och påverka efter en viss ålder känns omodernt.

Hur har modellandet förändrats sedan din tid?

– Det var väldigt objektifierande på min tid, även om det inte var något jag funderade över då. Utvecklingen sedan dess har varit positiv. Om man fått önska kanske metoo-upproret kunde ha kommit lite tidigare.

Vilka ställen i Bibliotekstan besöker du oftast?

– Jag är väldigt förtjust i restaurangerna. Går gärna förbi Eataly och köper något gott. Prima och Prinsen gillar jag också. Mina favoritbutiker är Acne, Céline och Cos.

Ditt bästa stylingtips?

– Att låta accessoarerna tala. En kostym eller enklare kjol kan alltid kläs upp med rätt skor, väska eller örhängen. Och självklart bra underkläder. Det är så tråkigt när en välklädd person råkat ta på sig fel underkläder.