Galleria – Pradas mest ikoniska väska

Elegant, tidlös – och väldigt praktisk. Galleria är sannolikt Pradas mest berömda handväska.

Den nätta väskan är utrustad med smarta innerfack och gjord i ett slittåligt saffiano-läder, som det italienska modehuset är berömda för. Den ikoniska väskan – som synts över axeln på alla från supermodellen Miranda Kerr och artisten Taylor Swift till skådespelaren Jessica Alba – har fått sitt namn från det varuhus i Milano där Prada öppnade sin första butik 1983.

Men Pradas historia började redan 1913 då bröderna Mario och Martino Prada öppnade butiken Fratelli Prada, där de försåg välbärgade Milano-bor med handgjorda läderaccessoarer och brittiska resekoffertar. Men det var nära att Pradas historia också slutade med bröderna. Marios ende son visade inget intresse för att ta över rörelsen efter sin far, och eftersom Mario inte ansåg att kvinnor skulle ha något med affärer att göra krävdes det en lång övertalningskampanj innan dottern Luisa till slut fick axla familjeföretaget. Det visade sig snabbt att släkten Pradas kvinnor visst hade näsa för affärer och när Marios dotterdotter Miuccia tog över på 1970-talet exploderade modehusets popularitet.

Den första kommersiella succén kom när Miuccia 1979 lanserade de berömda Prada-ryggsäckarna, gjorda i samma slitstarka nylontyg som hennes morfar använt till sina resväskor. Att kombinera djärv lekfullhet med en ny sorts diskret lyx gjorde Prada till ett av de tyngsta namnen på den internationella modescenen. Handväskan Galleria är ett utmärkt exempel på modehusets storhet. Numera finns den vackra väskan i en uppsjö av storlekar och färger. Hitta din egen favorit i Prada-butiken, på Birger Jarlsgatan 11 i Bibliotekstan.