Klockren auktion på Kaplans

I lördags gick en rad dyrgripar under klubban på Kaplans Klockkvalitet – en av dem donerades av en granne i Bibliotekstan och såldes till förmån för Barncancerfonden.

Intresset för vintageklockor har ökat rejält de senaste åren. Vilket inte minst märktes inför Klockkvaliten på Kaplans Auktioner, en specialauktion som hålls två gånger om året. Den här gången bestod katalogen av 188 klockor, med utropspris från 1 000 kronor upp till 550 000 kronor. 99 procent av auktionens föremål såldes och många klockor klubbades högt över utrop. En av lördagens stora snackisar såldes till förmån för Barncancerfonden.

– En specialversion av Omega Speedmaster Speedy Tuesday, tillverkad i endast 2 012 exemplar. Klockan skänktes av Petter Berggren på Bo Berggren urhandel, och hela auktionssumman går oavkortat till Barncancerfonden. Det innebär att 75 650 kronor nu kommer att skänkas till deras viktiga arbete, säger Georgios Batsedas, som arbetar som värderare på Kaplans sedan 2008.

Vilka trender gäller bland klocksamlare just nu?

– Det handlar mycket om sportklockor i stål från 1960- och 70-talen, men även färgglada kronografer. Vi ser också att skicket blir allt viktigare.

Är det något märke, förutom klassiker som Rolex och Patek Phillippe, som börjar bli mer populärt bland samlare?

– Omega börjar bli allt mer intressant. Man kan säga att Omega-klockorna äntligen börjar kosta vad de egentligen är värda.