Hestra – som handen i handsken

Inför sportlovet är det högt tryck på Hestras butik i hörnet av Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan. I sortimentet finns ungefär 250 olika modeller och det är don efter person som gäller.

– När man ska iväg på sportlov är det vanligt att man lägger mycket tid och tanke på vad man har på kroppen, inte vad man har på händer och fötter. Men de flesta som någon gång har stått i en skidbacke eller suttit i en lift och frusit om händerna vet bättre, säger butikschefen Janne Hellgren.

Men det är inte så enkelt som att bara gå förbi och plocka åt sig ett par sporthandskar på väg till fjällen, den individuella passformen har stor betydelse och alla händer är olika.

– Det är viktigt att handsken sitter bra på handen, det finns ingen anledning att ha en som är för stor eller för liten – tvärtom. En stor handske blir otymplig och det krävs mycket för att lyckas värma upp luften i den, risken är stor att den blir kall istället. En handske som är för trång blir också kall eftersom luften inte har nog med utrymme att cirkulera, dessutom blir den stel och tappar funktionen.

När man väl har fått upp ögonen för ett par väl sittande handskar finns det mycket att utforska. Modeller som utformats för att bäras över eller under jackan, i flera olika lager och material. Men det är en investering som lönar sig över tid.

– Många kunder som kommer in och köper de klassiska modellerna kommer tillbaka med samma handske långt senare, de har kanske kostat 1 000 kronor att köpa men har räckt i tio år och då kommer de in för att byta det utslitna innevanten för 200 kronor. Det är viktigt för oss att handskarna har lång levnadstid och hög kvalitet.

 

Hestras 3 mest populära handskar:

Army Leather Heli Ski

En slitstark och varm handske enligt flerlagersprincipen som finns i många olika varianter och storlekar.

Leather Fall Line

En handske helt i skinn, en kort modell som bärs under jackan. För den lite nördigare åkaren som vill ha mycket känsla.

Ergo Grip Active

En allroundmodell som är vindtät och vattenavvisande med skinn på insidan. Funkar i längdspåret och för våråkning i backen, eller för outdoor-aktiviter i största allmänhet.