Hemligheten bakom Eataly

Den 17 februari öppnar Eataly på Biblioteksgatan 5, där den gamla Röda Kvarn-biografen har förvandlats till ett italienskt mattempel. Grundaren Oscar Farinetti har visat att italiensk kokkonst är ett världsvinnande framgångsrecept.

Oscar Farinetti är grundare och ägare till den italienska saluhallskedjan Eataly. Tillsammans med sina lokala finansiärer Salvatore Grimaldi och Pelle Lydmar, slår han nu upp dörrarna till 3 000 kvadratmeter av saluhall, restauranger, barer, kafé och matlagningsskola på Biblioteksgatan.

– Att äta, handla och lära sig – allt under ett tak. Men viktigast är förstås det italienska köket, eftersom det föddes hemma av våra mormödrar. Det franska köket är annorlunda, det skapades av kockar i restaurangköken. Det italienska köket är baserat på enkla råvaror, medan det franska är mycket mer tekniskt orienterat. Därför är det också möjligt att själv återskapa den italienska rätt man fått på krogen i sitt eget kök, förklarar han.

Oscar Farinetti är född och uppvuxen i tryffelstaden Alba i Piemonte, och 2003 sålde han sin 400 butiker stora elektronikkedja för att återvända till sina rötter. Eataly blev resultatet – en internationell matmarknad, tryggt förankrade i italiensk matkultur men lokalt kryddad för att passa ihop med sin hemstad.

– Eataly är ingen affärskedja i traditionell bemärkelse. Även om köken och filosofin bakom matlagningen är desamma, är atmosfären alltid lokal. Jag träffade Pelle som berättade att stockholmarna älskar italiensk mat. Men italiensk mat är ett enormt begrepp. Vi har starka regionala kök, från Piemonte till Sicilien. Och det är just denna mångfald vi vill visa i den här gamla biografteatern. En fantastisk plats, säger Oscar Farinetti.

Idag finns Eataly världen över, och är en självklar del av den kulinariska scenen i städer som New York, Istanbul, Chicago, Dubai, Monaco, Seoul, Moskva och São Paulo.

Men det allra första Eataly öppnade 2007 i Turin, Farinettis egna hemtrakter. Huvudkontoret har hela tiden varit Farinettis födelseort Alba i Piemonte och staden är central för Eatalys uppkomst.

– Jag är född mitt i vinskörden, den 24 september 1954 – ett underbart vinår. Mamma är från Barolo, pappa föddes i Barbaresco. Jag växte upp i Alba med sina krogar, den vita tryffeln, vinet, köttet. Det enda folk talade om var mat, jordbruk och vin, så jag hade tur på så sätt.