”Sommaren är hudens mest stressiga årstid”

Wenche Hughes på COW parfymeri vet vad som får sommarhuden att må bra och hur man undviker de vanligaste misstagen.

Hur ska man tänka kring hudvård på sommaren? 

– Det största problemet är att många slutar vårda huden bara för att det är sommar. Man kanske tycker att det är jobbigt, att huden känns flottig eller att man ska ’låta huden vila’ som en del säger – men det är inte så smart. Fortsätt att ta hand om huden även på semestern, tvärt emot vad många tror utsätts den för större påfrestningar när solen är framme än under någon annan tid på året. 

Hur ska man ändra hudvårdsrutinen då?

– Byt ut de feta crèmerna mot serum, de har en lättare textur och tas enklare upp av huden. Välj gärna ett serum med C-vitamin, det får solskyddet att fungera bättre och motverkar dessutom hyperpigmentering som är vanligt på sommaren. Addera även ett fuktserum med hyaluronsyra som går att lägga i många tunna lager, för även om huden blir blank på ytan så kan de undre lagren fortfarande vara fattiga på fukt. Och avsluta alltid med solskydd, snåla inte med mängden och kom ihåg att återapplicera under dagen.

Det kommer ständigt nya hudvårdsingredienser, vilken borde man satsa på nu?

– Syrorna är här för att stanna. När man nämner scrub och exfoliering så tänker många fortfarande på produkter med små korn i, men produkterna som innehåller syror ger ett mycket bättre resultat. Till exempel produkterna med AHA- och BHA-syror från Dr Gross är helt fantastiska, de verkar stegvis och ger en helt ny yta på huden efter bara ett par användningar.

Kan man verkligen använda syror på sommaren? 

– Absolut. Det är superviktigt att man får bort allt solskydd varje kväll, det sitter hårdare än smink och därför behöver man anstränga sig lite extra. Först krävs det dubbla varv med en rejäl rengöring och sen på med syrorna för att ta det sista. Det hjälper dessutom huden att bli mer mottaglig för serumens aktiva ämnen. Många tror att sommaren är bra för huden bara för att man använder mindre smink, men solen gör det till hudens mest stressiga årstid.

Några användbara produkter att investera i inför sommaren?

– En fuktgivande mist är bra att ha i värmen, den kan svalka och hjälpa till längs vägen. Sen vill man ha en produkt som gör många andra produkters jobb, då rekommenderar jag Vintner’s Daughter active botanical serum. Det är all hudvård i ett enda steg, det är en olja men uppför sig som ett serum. En helt naturlig produkt som fått många priser och blivit väldigt hajpad, den är precis så bra som alla säger.

 

Wenches bästa sommarprodukter 

Oskia bright light serum, 1 225 kr

Dr Dennis Gross C+ collagen mist perfect skin set & refresh, 375 kr

Pestle and Mortar pure hyaluronic serum, 415 kr

Laura Mercier daily face shield spf 40

Cowshed grumpy cow uplifting shower scrub, 285 kr

Healgel body, 515 kr

Vintner’s Daughter active botanical serum, 1 900 kr