COS konstnärliga sida

För sjunde året i rad gör COS ett skulpturalt gästspel under Milanos designvecka – den här gången i samarbete med konstnären Phillip K. Smith.

Just nu pågår designmässan Salone del Mobile i Milano, och tillsammans med den amerikanske konstnären Phillip K. Smith presenterar COS en stor ljusbaserad installation i Palazzo Isimbardi – mitt i det milanesiska designdistriktet. Open Sky och är det sjunde verket som klädmärket representerar och ställer ut på den årliga mässan.

 – Jag inspirerades väldigt mycket av arkitekturen i Palazzo Isimbardi och sättet som innergården ramar in himlen. Jag ville dra ner himlen till marken och fylla den rektangulära ytan med en geometrisk cirkel. Hitta ett sätt att integrera allt sömlöst men ändå få fram tydliga kontraster mellan himmel och arkitektur, säger Phillip K. Smith.

Installationen har en skulptural form och baksida i betong. Åskådaren möts först av den hårda baksidan och promenerar runt konstruktionen, för att sedan nå den tredjedel av cirkeln där de första reflektionerna blir synliga. När man kliver in i verkets mittpunkt öppnar det upp sig och plötsligt visas bara en blå himmel.

 – Jag vill att betraktaren ska känna lust att upptäcka verket, att hela tiden vilja fortsätta och undra vad som kommer att hända. Både genom att röra sig i den och genom att sätta sig ner en stund, se molnen röra sig – eller följa regndropparna om vädret slår om.

 För Karin Gustafsson, creative director på COS, var det en speciell upplevelse att se allt på plats.

 – Just den här installationen känns intressant för att den interagerar med sin omgivning. Vi visste inte vad vi skulle vänta oss när vi kom hit – men det var helt otroligt, berättar hon.

 – Vi har haft ögonen på Phillips konst sedan 2013, när vi för första gången använde ett av hans verk på vår mood board i studion. På COS tänker vi inte så mycket på discipliner, utan på inspirationskällor, influenser och relationerna mellan dem.

Samma tidlösa, moderna och funktionella synsätt genomsyrar modemärkets generella strategi, att hela tiden tänka långsiktigt och ändå vara i tiden.

 – Vi öppnade vår svenska butik mycket senare än vad vi egentligen hade önskat, eftersom vi letade och väntade på ett läge som verkligen passade COS. Vi känner att märket hör hemma någonstans mittemellan ’high end’ och ’high street’, på ett sätt länkar vi samman de två marknaderna. Biblioteksgatan kändes väldigt relevant för det vi erbjuder och det vi tror på, säger Karin Gustafsson.