Chanel ser rött med klassiska N°5

För första gången i det franska modehusets historia lanserar Chanel sin ikoniska N°5 i en röd flaska – lagom till att julens klappar ska inhandlas.

Coco Chanel var banbrytande att som första modehus lansera sin egna doft redan 1921. Att doften dessutom sägs vara sprungen ur en kärleksaffär mellan Coco och den ryske storhertigen Dmitrij Pavlovit kanske bidrar till de sensuella doftnoterna, i ros och jasmin, som på den tiden ansågs såväl provokativt som nyskapande. Det var också Dmitrij som presenterade henne för parfymören Ernest Beaux och som på uppdrag av Coco skapade ett tiotal doftprover. Som namnet också antyder fastnade Coco för prov nummer fem.

 Men först 1952 slog parfymen igenom på allvar efter Marilyn Monroes klassiska avslöjande att hon endast bar ”några droppar Chanel N°5” när hon sov. Sedan dess har parfymen burits av miljontals kvinnor och är fortfarande en av världens mest sålda dofter.

Inför julen 2018 gör Chanel något oväntat. Den klassiska Chanel N°5-flakongen som aldrig tidigare ombildats släpps nu i en limited edition-flaska i rött – Cocos favoritfärg. Den exklusiva utgåvan kommer i tre versioner: en eau de parfum, en eau de toilette och ett riktigt samlarobjekt i Baccarat edition, en gigantisk 900 milliliters-flakong. Den sistnämnda görs endast i 55 exemplar varav ett finns i Chanels Beauty Store i Bibliotekstan till det extravaganta priset 305 000 kr. Den mer klassiska storleken i 100 milliliter ligger på 1 620 kronor och säljs även den under en begränsad period.