Grattis Frida och Hope!

Hopes chefsdesigner Frida Bard har fått ta emot det prestigefulla priset Årets designer på ELLE-galan. Och bjuder på en klassisk vinnar-intervju.

Du har precis vunnit ELLE-galans pris för bästa designer, hur känns det?

— Fantastiskt. Det är verkligen ett kvitto på att man är på väg åt rätt håll. Att ens arbete uppmärksammas och bekräftas känns alltid bra.

Vad inspirerar dig?

— Just nu är det färger och material, av någon märklig anledning. Jag är nämligen ingen färgmänniska annars, utan kör gärna på det som är neutralt och brukar mest inspireras av former i vanliga fall. Men just nu ser jag färg.

Om du skulle sätta fingret på något som har förändrats inom svenskt mode det senaste året, vad skulle det vara?

— Jag skulle säga att den första förändringen, rent generellt, är att modeföretag tar en mycket större plats i samhällsdebatten. Allt från stora modehus till kommersiella märken börjar ta ställning och utveckla ett slags socialt ansvar – det är härligt.

En trend som absolut borde komma tillbaka under 2018?

— 90-talsinspirerade klänningar, med tighta kjolar och öppen rygg. Så snyggt!

Vad är viktigast när du skapar ett plagg?

— Jag vill att plagget ska bära mig och ge mig energi, inte tvärtom. Och så jobbar jag mycket med enkelhet och siluetter.

Stilförebild?

— Jag älskar Patty Smith. Allt hon gör och hur hon gör det.

Bibliotekstan säger grattis till Frida och Hope och ser fram emot kommande kollektioner i Hope Stockholms flaggskeppsbutik på Smålandsgatan.