Fem saker du inte visste om Phoebe Philo

Célines chefsdesigner Phoebe Philo är känd för sitt avskalade formspråk – men här är fem saker du kanske inte visste.

Hon älskar sneakers

Den här säsongen är Adidas Stan Smith-modell hetare än på många år. Men sneakern har varit Philos favorit sedan länge. Helst matchar hon ett krispigt vitt par nya Stan Smiths med svarta byxor och grå polotröja av egen design. Bara ibland byter hon skomodell, då till Nike Air Max.

 

Hon bryr sig inte om att Céline piratkopieras

Medan märken som Louis Vuitton, Gucci och Chanel kämpar mot piratkopieringen med näbbar och klor verkar Célines chefsdesigner ta kopiorna med ro.

”Att bli kopierad är ett kvitto på att ens design spelar roll. Kopiorna håller inte samma kvalitet som en äkta Céline-väska, så jag bryr mig inte så mycket.”

 

Hon handlar inte mode på nätet

Trots att nätshopping är större än någonsin går det bara att köpa Célines väskor på nätet – inte plaggen. ”Jag är övertygad om att man ska köpa Célines kläder i en butik, där man kan förstå idéerna bakom plaggen, känna tygernas kvalitet och prova dem. Det är en process att handla nya kläder”, förklarar designern.

 

Hon har varit Stella McCartneys assistent

På designskolan St Martins i London gick hon i samma klass som Stella McCartney. Där och då blev de bästa vänner – och när McCartney fick jobb som designer på Chloé värvade hon snabbt Philo som sin assistent. Duon umgicks praktiskt taget dygnet runt.

”Vi levde praktiskt taget på varandra. Vi var som fastlimmade.”, minns McCartney som fortfarande är en av Philos närmaste vänner.

 

Hon hatar skyltdockor

De flesta av oss ser inte ut som skyltdockor, vilket är en av anledningarna till att de inte finns i Célines skyltfönster. Dessutom ville Philo göra något annorlunda:

”De finns i så många butiker. Jag ville att Céline skulle sticka ut och vara speciellt.”

 

Du hittar Sveriges enda Célinebutik i Bibliotekstan, på Mäster Samuelsgatan 5.