Packa väskan som Malene Birger

Danska modegurun Malene Birger om plaggen och accessoarerna hon inte vill vara utan på semestern.

Malene Birger är tillbaka på modescenen, efter en välbehövlig paus. Sedan hon lämnade By Malene Birger, för tre år sedan, har hon rest desto mer och utforskat nya destinationer.

– När en kvinna packar sin resväska handlar det inte bara om att vara praktisk, utan om att lyckas uttrycka sin personliga stil och få med sig en mångsidig, men liten garderob. Mina resor är ofta en kombination av arbete och nöje, något som blir allt vanligare för många och det innebär nya utmaningar.

Vilka plagg tar du alltid med dig på resan?

– Jag packar definitivt en avslappnad kostym, några vita skjortor, mina yogakläder, en långklänning, höga klackar, ett par flats och flip flops. Jag vill se till att jag täcker in alla tillfällen, så jag reser inte särskilt lätt. Om ni letar efter någon som bara packar effektivt och praktiskt borde ni nog fråga någon annan, jag är inte den tjejen, säger Malene Birger och skrattar.

Resan börjar inte på slutdestinationen, utan redan på flygplatsen. Och det är minst lika viktigt att vara rätt klädd när du kliver ombord.

– Jag reser helst i mina skinntights, med en stickad tröja och en snygg skjorta. Det känns som en chic och bekväm outfit att resa i, säger hon och förklarar att det dock krävs en uppryckning av den allmänna flygplatsstilen.

– En modern kvinna ska både kunna klä ned sig och klä upp sig – men jag tror inte på att man bara ska klä ned sig. Det är tråkigt att se hur många människor som inte bryr sig det minsta om hur de ser ut, utan bara om bekvämlighet. Jag skulle önska att vi generellt sett vore mindre praktiska och mer uttrycksfulla med våra kläder, man missar så mycket roligt annars.

Även om hon nu designar under ny signatur, är Malene Birgers filosofi fortfarande densamma. Hon designar för kvinnor i alla åldrar, som tar sina egna vägar ut i världen. Med silhuetterna som signalerar frihet och rörlighet, med gott om liv i kjolarna. Hon jobbar uteslutande i exklusiva och rena material som siden, bomull och linne.

– Det är levande tyger som kan skrynkla sig när man packar upp väskan, men det finns ett enkelt trick för att ordna det. Häng upp kläderna i badrummet och sätt på riktigt varmt vatten i duschen, på några få minuter har kläderna hängt ut sig tack vare ångan, förklarar Malene Birger och fortsätter.

– Du måste anstränga dig lite för att bära siden, men det är alltid värt det.

Test med brödtext