Så tar du hand om din garderob – tips från Filippa K

Filippa K är mästare på klädvård och hållbara garderober. Här är deras tips på hur du bäst underhåller dina plagg och hållbarhetsdirektören förklarar varför det är så viktigt.

Ge dina kläder lite extra kärlek!

Det finns ett stort värde i att underhålla sina kläder med jämna mellanrum, så passa på att ge favoritplaggen lite extra kärlek när du rensar garderoben inför höstsäsongen. Genom att tvätta och vårda dina kläder på rätt sätt blir de inte bara snyggare med åren, du förlänger även deras livstid.

– Genom att hjälpa våra kunder att ta hand om och vårda sina plagg på rätt sätt ökar vi inte bara plaggets livslängd och möjlighet att bli en garderobsfavorit som håller över tid, man minskar också drastiskt miljöpåverkan under användarfasen, som är större än många vet, säger Elin Larsson, som är hållbarhetsdirektör på Filippa K.

Här är en snabb guide med tips på hur du får din garderob att både må bra och hålla längre:

- När du maskintvättar ömtåliga kläder på låga temperaturer, välj ett flytande tvättmedel istället för ett i pulverform. Det gör att tvättmedlet enklare löser upp sig och är mer varsamt mot känsliga material.

- Använd en tvättpåse för plagg i särskilt fina material som siden, viskos och ull. Vänd kläderna ut och in om du vill vara extra försiktig.

- Elastan och lycrafibrer är värmekänsliga, så tvätta materialen i så låg temperatur som möjligt. Och om du ska stryka ett stretchigt plagg – se till att ha en fuktig trasa eller kökshandduk mellan plagget och strykjärnet.

- Vik dina stickade plagg och låt dem plantorka efter tvätt, de tappar formen av att hänga på en galge.

-  Tvätta inte i onödan, ibland kan det räcka med att vädra ett plagg för att få en snabb uppfräschning.

- Att ett material som till exempel kashmir noppar sig är helt naturligt, men se till att borsta bort dem med en sweater stone. Det är det mest skonsamma verktyget att ta bort noppor med.

- Använd en klädborste för att borsta dina ullkläder, det gör att materialet noppar sig mindre och får en vacker lyster.