Célines klassiska modesagor

Berättelserna bakom chefsdesignern Phoebe Philos fem mest ikoniska plagg.

När Phoebe Philo kom till Céline 2009 var hennes ambition tydlig: ”att skapa ett starkt varumärke utifrån en kontemporär minimalism”. Eftersom modehuset vid det tillfället saknade en utpräglad estetik, hade Philo möjlighet att utforma den precis som hon ville.

UNIFORMA BYXOR

Få andra modehus gör byxor lika bra som Céline. Philos vida, fladdriga och ofta för långa byxmodeller har blivit ett signaturplagg i hennes kollektioner. Att hon dessutom gjort den korta culottebyxan till ett trendplagg får inte heller glömmas. 


I kollektionen för hösten 2016 ser vi åter plaggets betydelse för modehusets silhuett. Långa, vida byxor i svart, vitt och beige – samt några nyanser av gult och orange – bars under klänningar och överdimensionerade skjortor på visningen i Paris. 

Phoebe Philo utmärker sig som en designer som vet vad kvinnor vill ha. Det vill säga: lättburna, stilrena och funktionella kläder av hög kvalitet, och välskräddade byxor i synnerhet. De utgör basen i den uniform hon refererar till som ”det mest inspirerande sättet att klä sig på”. Vardagsuniformen har fått allt större betydelse för kvinnor som, i likhet med Philo själv, lever sina liv i ett högt tempo där de balanserar familj och karriär.

BEVINGADE VÄSKOR

Kommer du ihåg Célines kampanj från hösten 2012? Den där modellen Daria Werbowy fotograferats av Juergen Teller med en stor svartvit Trapeze bag under armen, bredvid några rosa flamingos. Den vingliknande formen, med en rektangulär mitt och utstickande triangulära sidor, blev tidigt ett signalement för modehusets väskor och skapade ringar på vattnet i modebranschen. För att skydda sig från plagiat har den karaktäristiska formen på både Trapeze och föregångaren Luggage tilldelats copyright.

Varje säsong lanserar Céline uppdaterade versioner av sina klassiker. Dit hör förutom nämnda väskor också favoriter som Classic box, Cabas och Trio. Samtidigt introduceras nya modeller, som snabbt blir måsten för de stilmedvetna Philo-filer som är villiga att betala omkring 18 000 kronor, eller betydligt mer, för de exklusiva väskorna.

 

STATEMENT-ÖRHÄNGEN

När Célines modeller bar ett stort örhänge i ena örat under höst-visningen 2014, rapporterade Vogue att ”de är så bra att du endast behöver ett”. Det smycke som såg ut som ett hopplock av olika udda klenoder i guld och strass, fick alla vanliga örhängespar att kännas ”ute”. Det varade såklart bara fram till dess att de axellånga och överdimensionerade strassörhängena i resort 2015-kollektionen kom, den gången i traditionella set om två.


I många fall följer Célines smycken Phoebe Philos minimalistiska estetik, men i andra svävar de ut i något som mer kan liknas vid konstnärlig extravagans. Till dessa statement-smycken hör bland annat Devoured, ett par uppklippta mässingsörhängen från pre-fall 2015, och Pebbles från hösten 2016, vilka liknar flata, ojämna stenar av mässing och koda.

Även mer diskreta örhängen så som Dot – de med tre kulor i olika storlekar från hösten 2015 – är fortfarande objekt för kollektiva cravings. Samma regel gäller för dem som för alla andra Céline-smycken: bär dem som en ensam ”statement piece”. Mindre är alltid mer, enligt Philo.

EXKLUSIVA SNEAKERS

Phoebe Philo har förlöst en rad skotrender under sin tid på Céline. Minns du till exempel de vita, spetsiga pumpsen med fyrkantig klack från hösten 2012? Eller skinntofflorna med päls från våren 2013? Minst lika habegärlig är också den mjuka ballerinasko som lanserades våren 2015, och som fortsätter att komma i nya färgställningar – ja, även till våren 2017!


En av de senaste årens största trender skapade Philo utan avsikt. Som tonsättare för vad god smak är, har hon ständigt modevärldens blickar riktade mot sig. Vad de såg var hennes vita sneakers i modellen Stan Smith från Adidas. I sann Céline-anda förenade Philo fransk elegans med komfort, och hennes anhängare var inte sena att följa efter.

Céline lanserade sina första ”pull-on”-sneakers till våren 2014, då i rutigt och camouflagemönstrat, och följde upp med en variant i optiskt vitt hösten 2015. Av allt bra som Phoebe Philo har gjort för den moderna kvinnans garderob, är kanske bekväma skor är det allra bästa.

 

STILBILDANDE KAPPOR

Kappan – både den raka, överdimensionerade och den med markerad midja – har en tydlig silhuett som är lätt att identifiera som ett modernt Célineplagg. När Philo designar ytterkläder återkommer hon ofta till kappor, och jobbar nästan uteslutande med material som ull och läder. Det har sagts om Philo att hennes val av material tycks sekundärt i förhållande till den vikt hon lägger vid plaggens silhuetter. Kanske är det av just den anledningen som de är så pass starka. 


Kappor av läder tycks ha en särskild plats i Phoebe Philos hjärta. Till hösten 2015 gjorde hon till exempel en variant med dragsko i midjan, som kom i färgerna crèmevitt och midnattsblått. Den satte på många sätt fingret på vad fransk lyxminimalism innebär – ett koncept som Philo förstår sig på bättre än någon annan.

Céline har en butik på Mäster Samuelsgatan 5.

 

AV: JOHANNA ANDERSSON