Årets designer 2017 – Frida Bard

I fredags kväll delade Café ut sitt stora modepris på medlemsklubben Alma i Stockholm. Kvällens finaste pris gick till Frida Bard, chefdesigner på Hope, som blev årets designer.

Klädmärket Hope grundades av Ann Ringstrand och Stefan Söderberg redan 2001, det tog inte lång tid innan deras funktionella och skräddade design överöstes med priser. Kostymerna blev stapelvara i den stilmedvetna mannens garderob och Hope verkade ha upptäckt en alldeles egen del av modesverige – där de har kunnat regera utan att ta några stora risker. Fram tills att Frida Bard äntrade scenen, när hon gick från Acne Studios för att ta över tyglarna efter Ringstrand och Söderberg.

Borta är könsuppdelningen och de traditionella storleksskalorna. På den senaste höstvisningen skickades alla modeller ut på catwalken i samma neonrosa nyans, kritstrecksränder och glittrande tyger. Enligt henne har det handlat om att hitta märkets kärna och ta den vidare in i framtiden.

– Hopes kärna menar jag består av två ben: skräddat och utility. Två enkla, rena delar som handlar mycket om funktion. Även när vi inte bär funktionsplagg så är vi svenskar funktionsintresserade med våra gummisulor och lagom höga klackar. Jag är ju också sådan, det bor kanske en något mer excentrisk person i mig långt därinne, men jag är ändå väldigt mycket svensk och klär mig ganska klassiskt. För mig är form och silhuett viktigast, både när jag ser personer på stan eller när jag påbörjar en ny kollektion, säger Frida Bard i sin vinnarintervju.

Juryns motivering:

”Med stor skicklighet och fingertoppskänsla har designern Frida Bard relanserat varumärket Hope och fångat samtiden i en modern och progressiv look. Höstens kollektion bygger mycket på kontraster i material, silhuett och stil. Samtliga plagg är märkta med storlek för både herr och dam för att uppmuntra kunder att frigöra sig från konventionella könsroller. Därför är det också lätt att hitta plagg som passar. Alla är inkluderade på Hopes resa mot framtiden.”

Tips! Kolla in hur Fridas kollega Patrik Guggenberger hjälper oss att bygga en perfekt basgarderob i butiken på Smålandsgatan. Besök Bibliotekstan på Facebook eller Instagram.