Rivstart för Byredos nya capsule collection

Under modeveckan i Paris lanserade Byredo sin första capsule collection av handväskor och små läderartiklar – Accelerated Culture. Kollektionen är inspirerad av amerikansk drag racing.

För att vara ännu mer specifik, kollektionens stora inspirationskällan går att hitta i boken ”I Love Fast Cars” som släpptes 1999 av Craig McDean. Boken speglar den brittiske fotografens första tid i USA, när han köpte en Camaro och började utforska den amerikanska drag racing-scenen. Han dokumenterade livet på bilbanorna och kulturen som vuxit fram runt de välpolerade muskelbilarna. Hans bok har blivit en ikonisk porträttering av drag racing-världen – vars estetik har influerat otaliga modeskapare och designers genom åren.

Ben Gorham, grundare av Byredo, och Craig McDean är vänner sedan tidigare och delar intresset för bilkulturens uttryck inom modebranschen.

– Jag trodde inte nödvändigtvis att mina personliga intressen skulle gå att översättas till det vi gör inom Byredos ramar. Men under den här processen började jag omfamna möjligheten. Jag minns så tydligt hur det var när jag besökte Craig och såg hans bilar – hans fascination för de här amerikanska muskelbilarna från sent 60-tal och tidigt 70-tal. Det stannade kvar hos mig länge, sa Ben Gorham till amerikanska Vogue inför lanseringen.

Genom att skissa från McDeans bildarkiv, har Gorham och hans team drömt ihop en samling väskor döpta efter ikoniska bilmodeller. Färgerna och läderbehandlingarna går att koppla direkt till bilderna på accelererande Camaros.

Du hittar Byredo Flagship Store på Mäster Samuelsgatan 6 i Bibliotekstan.